Zenica

FOTO: Organizovan tradicionalni Božićni prijem u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Srpska pravoslavna crkva i Srpsko prosvjetno kulturno društvo “Prosvjeta” iz Zenice upriličili su danas tradicionalni, 30. božićni prijem u tom gradu povodom pravoslavnog Božića.

Gostima, među kojima su bili i premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić s kantonalnim ministrima, na dolasku je zahvalio protojerej Marko Maleš, koji je istakao kako je Srpska pravoslavna crkva “dio grada Zenice” te da sa svim ostalim stanovnicima tog grada sudjeluje u njegovom razvoju.

– Božićni prijem je prilika da pozovemo sve javne ličnosti iz Grada Zenice i Kantona, da im se zahvalimo na dosadšnjoj saradnji i da, jednostavno, rezimiramo proteklu godinu te predstavimo neke projekte za budućnost. A i da zajedno, kako je to i običaj, proslavimo naš vjerski praznik Božić. Tako proslavljamo i katolički Božić i Uskrs, Bajrame… – kazao je Maleš.

Dodao je kako je jedina težnja ljudi u današnjem turbulentnom vremenu mir.

-Ne znam šta bi više ljudima poželio, kada na televiziji možemo samo vidjeti slike nemira, ratova, stradanja nedužnih ljudi. Jedino što možemo da se molimo Bogu za mir i da će to, jednom, sve da stane i da svi živimo u slozi i miru – poručio je Maleš.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Boško Jefić istakao je kako je ovo jubilarni Božićni prijem koje su počeli organizirati “teške 1993. godine, zajedno sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom u Zenici”.

-Možemo reći da smo, zaista, za primjer svim gradovima u Bosni i Hercegovini te da smo jedinstveni po pitanju prijema za velike vjerske praznike – kazao je Jefić.

SPKD “Prosvjeta” Zenica, dodao je, obilježavanje Božića počeli su i prije Nove godine, kada su u Sinanogi predstavili izložbu slika zeničkog akademskog slikara Jelenka Butine, koji se prije pet godina vratio iz Sidneja (Australija) te 5. božićnog koncerta, koji su organizirali sa Osnovnom i Srednjom muzičkom školom u Zenici.

-Zaista nas krasi dobro prijateljstvo, na osnovu kojeg smo napravili tako lijepu priču – Božićni koncert. Isti smo dan imali i izložbu akademskog slikara Jelenka Butine, našeg čovjeka koji se vratio iz Sidneja. Osim današnjeg prijema, imat ćemo i 27. šahovski božićni turnir (13. januara), koji nismo prekidali ni tokom pandemije koronavirusa – kazao je Jefić.

Najavio je kako će najvjerovatnije ove godine održati i Svetosavsku akademiju.

Prije Nove godine, dodao je, “Prosvjeta” je okončala Konkurs za nagradu “Vuka Šeherović” najbolja sevdalinka, na koji je bilo pristiglo 118 radova.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno