Zenica

FOTO: Organizovan protest i u Zenici- Nasilje nad ženama je veliki problem našeg društva

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zenici je danas protestnim okupljanjem, transparentima i simboličkom postavkom “Vrišteća Tišina” na Trgu Alije Izetbegovića Centar ženskih prava Zenica poslao poruku ukazujući na težinu problema nasilja nad ženama u našem društvu. Važnost zaštite žena od rodno zasnovanog nasilja i stradanja od partnera su teme koje su nedovoljno afirmisane ističu iz Centra ženskih prava.

Okupljanju je prisustvovalo nešto više od 100 Zeničana i Zeničanki, koji su ovim simboličnim gestom i okupljanjem pokupali skrenuti pažnju na ovu temu.

“Ovo nije naša aktivnost, ovo je nešto što živimo svaki dan i nešto o čemu govorimo. Upozoravamo na problem nasilja nad ženama. Ako se nešto ne poduzme kad se prijavi, kad se uoči može eskalirati i smrću. Došli smo da vrištimo u njihovo ime i da ova vrišteća tišina bude upozorenje da je i jedna previše” kazala je Duška Andrić iz Centra ženskih prava Zenica.

Organizatori su objasnili da je Centar ženskih prava je pravno zagovaračka organizacija koja već 26 godina posvećeno radi na zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja svojim djelovanjem podižu svijest javnosti o ozbiljnosti problema nasilja nad ženama i odgovornosti društva i svih građana i građanki.

“Godišnje Centar ženskih prava ima oko 1.000 klijentica koje nam se obraćaju. Njih oko 90 posto doživjelo je neki oblik nasilja, a oko 75 posto doživjelo je neki oblik nasilja u zadnjoj godini prije dolaska u Centar” istakla je čelnica Centra ženskih prava Zenica Duška Andrić.

Kazne za nasilnike su, kažu članice Centra ženskih prava Zenica, male i zanemarive što također predstavlja veliki problem za društvo.

“Odovornost cijelog društva i države je za stvaranje sigurnijeg okruženja i efikasnijih mehanizama prevencije i zaštite žena od nasilja te njegove eskalacije u femicid” zaključeno je za kraj.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno