Zenica

FOTO: OPASNI OTPAD – tretman na Bosanski način

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: OPASNI OTPAD – tretman na Bosanski način  – Do sada smo u nekoliko navrata pokušali skrenuti pažnju javnosti u Zenici na prisustvo veoma opasnog građevinskog materijala – AZBESTA koji je izuzetno raširen kao krovni pokrivać na velikom broju zgrada i javnih objekata. Kvalitetan i studiozan prilog je bio pod naslovom “Znate li šta je azbestoza” – Sanela Avdića i “Tihi i savršeni ubica među nama” – Eko Foruma Zenica, objavljen 05.07.2017.g. Svjesni smo da Zenica i bez ovoga ima previše kompleksnih ekoloških problema pa potenciranje još jednog djeluje kao dodavanje ulja na vatru.

Azbest u obliku mikročestica do 4 mikrona se disanjem unosi u pluča gdje se akumulira u alveolama i izaziva hronično, neizlječivo oboljenje za koje ne postoji lijek ni djelotvoran način izlječenja. Oboljelo tkivo se ne može zaliječiti i nastaje hronično oboljenje – AZBESTOZA, koje najčešće prelazi u maligni tumor – mezotelion sa najčešće fatalnim ishodom. I što je najgore ne postoje posebni simptomi koji upozoravaju na ovaj proces, dok ne bude prekasno.

Pošto se radi o vrlo opasnom i podmuklom materijalu kojeg su i zemlje EU definisale kao takvog, donesena je posebna Konvencija o azbestu koju je inicirala Međunarodna organizacija rada u Ženevi još 24.aprila 1986.g. U njoj su definisana svojstva i djelovanje na ljudski organizam, ograničena upotreba, propisani uslovi rada, ukljanjanja i skladištenja tog materijala na strogo određene lokacije i način, sve sa ciljem zaštite zdravlja ljudi koji rade sa njim i u njegovoj blizini. To je jedan od rijetkih materijala iz ljudskog okruženja koji je na ovaj način posebno obrađen, upravo zbog opasnosti koje izaziva po ljudsko zdravlje. Nastavak ograničavanja upotrebe i manipulacije sa njim je definisan Bazelskom konvencijom o nadzoru prekograničnog prometa opasnog otpada i njegovo odlaganje, koji je potpisala i BiH 2016.g. ( Sl.glasnik br.83/16 ). Time se naša zemlja pridružila velikoj večini zemalja koje su svijesne opasnosti koju azbest predstavlja po ljudsko zdravlje te i prihvatila načine njegovog ukljanjanja, transporta i skladištenja.

Kako je i Zenica krcata sa njime jer su svi stanbeni i javni objekti građeni 60. i 70.tih godina sa krovom od azbesta, njegov tehnički vijek trajanja kao građevinskog materijala je istekao. Sada se odvija proces ubrzane razgradnje i propadanja, jer je materijal zbog tehničkog vijeka trajanja izgubio prvobitna mehanička svojstva. Ako dodamo uticaj klimatskih faktora, ugradnje nekadašnjih antena za TV, satelitske, oštečenja od urušavanja dimnjaka i razna druga oštećenja, jasno je da je krajnja situacija i stanje katasrofalno. Uz napomenu da već dobar dio ovih krovova prokišnjava, mogučnost toplotne izolacije krova i poboljšanje energetske efikasnosti kod ovih krovova je minimalna.

Poslije ovakve dijagnoze stanja mislimo da ne može biti više gore, ali varate se – MOŽE.

Ako prolazite pristupnim putem na Kanalu prema terminalu goriva HIFA, između rijeke Bosne i ograde Arcelor Mittala na nekoliko mjesta odmah na pola metra od puta su gomile izbačenog otpada od azbesta. Slično je i na još nekoliko lokacija u gradu i bližoj okolini kao recimo na putu prema Tetovu, gdje na lijevoj strani prije benziske pumpe na ograđenom prostoru takođe stoje gomile otpada od azbesta. Sve one silne napomene o načinu skidanja, zamotavanju u nepropusne materijale, odlaganju na strogo propisanim lokacijama, uputstvima da ove radove mogu izvoditi samo registrovane i certficirane firme padaju u vodu. Ovakav način ponašanja u nekim uređenim zemljama se sigurno karakteriše kao masovan pokušaj ubistva i to sa predomišljajem. Definitivno naš bezobrazluk, bahato i neodgovorno ponašanje nema granica i mi zaista zaslužujemo sve ovo.

Ovu stranu naše savjesti mogu popraviti samo drakonske kazne za primjer. O onoj strani koja bi trebala ovo nadzirati i kontrolisati – INSPEKCIJI ne znam šta više pričati. I sam sam u nekoliko navrata nazvao i ekološku policiju i inspekciju i napomenuo da se na određenim lokacijama vrše radovi od strane neovlaštenih izvođaća. Šta su uradili nije mi poznato, ali ako to ovako završava bolje je da odmah izvršimo samoubistvo jer će kraće trajati. Jedna od najjednostavnijih stvari bi bila izaći na teren, napraviti zapisnik i konstatovati stanje. I obavezno po izvršenim radovima tražiti pismeni dokaz o transportu i odlaganju ovakvog odpada na samo registrovanim lokacijama kod ovlaštenih izvođaća.

U suprotnom propisati drastične kazne jer je to jedini naćin da se ovaj, definitivno neodgovoran i bezobrazan narod nauči pameti.

Alibegović Zlatan



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno