Zenica

FOTO: OMS Zenica – Saradnja mladih Prnjavora i Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Nekoliko mjeseci nakon što je grupa mladih Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici posjetila Omladinski centar u Prnjavoru te nakon što je dogovorena saradnja mladih ova dva bosanskohercegovačka grada, uslijedila je posjeta i susret u Zenici. Posjeta je upriličena 19. marta 2022. godine, a realizirana je uz podršku Misije OSCE-a u našoj zemlji. Mladi su imali priliku da posjete važne religijske i kulturne institucije Zenice i da uz druženje i razgovor zajedno osmisle nastavak saradnje koja će se bazirati na poljima omladinskog aktivizma, sporta, kulture i međureligijskog dijaloga.
Program posjete je počeo u Sultan-Ahmedovoj medresi gdje je mlade pozdravio imam istoimene džamije, hfz. Enes-ef. BeganovićHafiz je u svom obraćanju mladima poručio da ustraju u svojim namjerama da grade dijalog i zajednički život u poštovanju, ističući pozitivne povijesne detalje zajedničkog života naroda u BiH, na kojim temeljima se bazirao i rad Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici. Uslijedila je posjeta Sultan-Ahmedovoj ili Čaršijskoj džamiji te kompleksu islamskih institucija.
Program posjete je nastavljen u Muzeju grada Zenica, gdje su mladi uz pomoć povjesničara i kustosa Muzeja gosp. Vernesa Menzilovića mogli da se upoznaju o historiji zeničkog kraja, narodima i njihovoj kulturi te mnogim drugim podacima koje vjerno čuva ova institucija.
Zenička Sinagoga je vrijedan biser religijskog i kulturnog života Jevreja ali i značajna interreligijska komponenta grada Zenice, stoga je bila nezaobilazna destinacija koju su mladi posjetili. Tu je mladima o povijesti i sadašnjici zeničkih Jevreja govorio predsjednik Jevrejske općine gosp. Josip Udiljak.
Međureligijski dijalog je znak jednog vremena, ali i još više znak ljudi koji žive u tom vremenu, zato se crkve i vjerske zajednice zalažu da aktivnim učestvovanjem u ovoj vrsti dijaloga ostave pozitivan trag o sebi i ljudima. U ovim nastojanjima svoj doprinos daje i Pravoslavna crkvena općina u Zenici čiji hram Rođenja Presvete Bogorodice su mladi posjetili. O crkvi i životu pravoslavnih Zeničana mladima je govorio protojerej Marko Maleš.
U nastavku susreta mladi su prošetali najznačajnijim ulicama Zenice, a o djelovanju pat zeničkih Rimokatoličkih župa mladima je govorio sekretar Odbora Kenan Hodžić, posebno ističući kako uspješnost međuvjerske saradnje uvijek zavisi od iskrenog i ljubavi punog pristupa.
Posljednja destinacija koju su gosti iz Prnjavora ovoga puta posjetili bilo je Bosansko Narodno Pozorište. Ondje ih je ugostila zenička glumica Ermina Kurevija, koja je ljubazno i iz mnogo pažnje govorila o pozorištu te o Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni kojom rukovodi.
Posjeta za krunisana zajedničkim druženjem, a sudeći po riječima Dajane Bašić, predsjednice Omladinskog centra Prnjavor, saradnja mladih će se sigurno uskoro i nastaviti.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno