Info

FOTO: Omladinski lideri/ke u zajednici – Lokalni omladinski servisi u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Centar za mlade INPUT u okviru projekta “Lokalni omladinski servisi” koji ima za cilj da u Zeničko-dobojskom kantonu, koji broji tri grada (Zenica, Visoko i Zavidovići) i 9 općina (Breza, Doboj-Jug, Kakanj, Maglaj, Olovo, Tešanj, Usora, Vareš i Žepče), uspostavi komunikaciju sa mladim ljudima (liderima), koje bi edukovali iz svake lokalne sredine po jednu mladu osobu o omladinskom radu i djelovanju u zajednici.

Cilj je motivirati mlade ljude da budu lideri/ke u svojim zajednicam i da baš oni budu pokretači i motivatori aktivnosti u svojim zajednicama za mlade. U sklopu projekta predstavnici Centra za mlade INPUT su obišli predstavnike opštinskih i gradskih vlasti (načelnike, gradonačelnike i službenike za rad sa mladima) da uvide situaciju u tim opštinama i gradovima, kakva i na koji je način komunikacija između vlasti i mladih.

Nakon toga od 08.12. do 10.12.2023. godine je održana Obuka za omladinske lidere/ke u zajednici iz 12 lokalnih sredina, gdje su mladi imali priliku da u organizaciji Centra za mlade INPUT, u okviru trodnevnog treninga, uče o omladinskom radu, aktivizmu, volonterizmu, kako biti omladinski lider/ka, ključene tehnike rada sa mladima, motivacija i pokretanje mladih ka aktivizmu, te posljednji dan treninga pisanje i upravljanje projektnim ciklusom. Kroz trening mladi su razvijali svoje vještine kroz praktične primjere i zadatke uz savjete i upute stručnjaka iz oblasti omladinskog rada, koji su podijelili svoje bogato iskustvo u radu sa mladima i potaknuli naše učesnike da se dalje razvijaju u tom pravcu. Kroz praktičnu simulaciju mladi su imali priliku da se pokažu kao budući lideri/ke svojih zajednica, te pokušaju predložiti rješenje problema koje su uočili ili se suočili sa istim u svojoj okolini i društvu. Imali su priliku steći osnovna znanja u pisanju i upravljanju projektnim ciklusom, te kako taj projekat predstaviti svom društvu i dokazati da su upravo oni ti koji su sposobni napraviti promjene.

“Aktiviranje i afirmiranje mladih je veoma važno u lokalnoj zajednici, pa prema tome i ovaj projekat, koji provodi Centar za mlade INPUT “Lokalni omladinski servisi u ZDK”, gdje se uključuje preko 12 mladih iz 12 različitih lokalnih sredina, je od velike važnosti za mlade koji žele da se aktiviraju, obuče i nešto promijene, te zagovaraju svoja prava i naprave korak ka rješavanju tih problema.” – ističe Jasmin Jašarević, stručnjak iz oblasti omladinskog rada.

Ovaj projekat ne bi bio moguće realizovati da nije podržan od strane Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno