Zabava

FOTO: Održani Osmi etno-folklorni susreti – EFOS u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održani Osmi etno-folklorni susreti – EFOS u Zenici – U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Plamen Pehare iz Zenice u Hrvatskom domu “Kralj Tomislav” u Zenici održani su Osmi etno-folklorni susreti – EFOS.

Na smotri je učestvovalo sedam društava. Osim Plamena iz Zenice, bili su Gradsko umjetničko društvo Filigran i KUD Željezara, te kulturno-umjetnička društva Mladi metalac iz Hadžića, Breza iz Breze i Ilijaš iz Ilijaša kao i Bošnjačka zajednica kulture Preporod iz Busovače.

Zbog kiše koja je padala tu večer umjesto na Trgu Alije Izetbegovića, na platou ispred Robne kuće Bosna, festival je održan u Hrvatskom domu u Zenici. Voditelj programa bio je legendarni Enver Šadinlija.

Prema riječima Harisa Muminagića, predsjednika KUD-a Plamen Pehare iz Zenice, Društvo je učestvovalo na opštinskim, regionalnim, državnim i inostranim smotrama raznih oblika scenskog izražavanja kulturno-umjetničkog amaterizma.

KUD Plamen je organizator smotri, priredbi folklornih, pjevačkih i drugih oblika scenskog izražavanja, a ono čime se mogu pohvaliti je pomenuta manifestacija EFOS – Etno-folklorni susreti koji se održavaju već osam godina u Zenici. Društvo je učestvovalo na međunarodnom festivalu folklora Zlatni Karađoz u turskom gradu Bursa kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.
Mirsad Hajduković, predsjednik KUD-a Breza, rekao je da se ovakvim smotrama i susretima omladini omogućava stvaranje novih kontakata, druženje i upoznavanje.

– Naravno, mlađim generacijama ukazujemo na ovaj način koliko je bitno očuvati našu tradiciju i kulturu, poručio je Hajduković.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović imao je čast da otvori festival. Čestitao je organizatorima te ponudio iduće godine, u augustu, da u okviru Zenica Summer Festa organizuju Deveti EFOS na koji bi pozvali i goste iz inostranstva, a gdje bi grad potpomogao finansijski održavanje Etno-folklornih susreta tako što bi platio smještaj gostima iz inostranstva. Kasumović je pozvao i Šadinliju da iduće godine bude voditelj programa. Prvi čovjek Grada dobio je na poklon zahvalnicu od članova Plamena za podršku koju dobijaju od njega i Gradske uprave posljednjih godina.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno