Ostali sportovi

FOTO: Održane 15. Kantonalne atletske sportske igre PODP ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održane 15. Kantonalne atletske sportske igre PODP ZDK – Protekle subote, 13.07.2019.godine, održane su 15. Kantonalne atletske sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP) Zeničko-dobojskog Kantona. Igre su održane na Atletskom stadionu Kamberovića polje u Zenici, saopštavaju iz Udruženja PODP Zenica.

Takmičenje se odvijalo u atletskom višeboju (disk, koplje, kugla, čunj), trkama u mehaničkim invalidskim kolicima 100, 200 m, te šahu. Učešće je uzelo više od 70 takmičara iz 7 općina i gradova kantona ZDK– Zenica, Žepče, Zavidovići, Doboj jug, Vareš, Kakanj i Visoko, a kao gosti su se pridružili i zajedno nastupali i takmičari iz Srednjo-bosanskog Kantona – Travnik, te takmičari iz Tuzlanskog Kantona – Lukavac. Prije zvaničnog otvorenja igara takmičare su pozdravili i uputili im nekoliko riječi predsjednik UPODP Zenica, Harun Aliefendić i generalna sekretarka SPODP FBiH, Elvira Bešlija. Čast da otvori ovogodišnje igre je pripala najmlađoj takmičarki iz Zenice, Sajjri Poljo. Praćeni lijepim vremenom, postignuti su zavidni rezultati, a zasluge pripadaju višestrukim prvacima u tim disciplinama i najboljim sportistima i sportistkinjama u invalidskom sportu.
U trci na 100 m u muškoj konkurenciji, rezultati su bili sljedeći:
100 m T-52,53
1. Srećko Jorgić, Žepče
2. Ferid Fazlić, Zenica
3. Salko Omerašević, Zavidovići
100 m T-54,55
1. Mustafa Beganović, Travnik
2. Marinko Jukić, Žepče
3. Mujo Adilović, Žepče
U trci na 100 m T-51 u ženskoj konkurenciji, rezultati su bili sljedeći:
1. Samira Đidić, Zenica
2. Sajjra Poljo, Zenica
3. Ljilja Slišković, Žepče
U atletskom višeboju (čunj, disk) u ženskoj konkurenciji F-51 postignuti su sljedeći rezultati:
1. Samira Đidić, Zenica – prvo mjesto čunj, drugo mjesto disk
2. Almedina Čamdžić, Zavidovići – drugo mjesto čunj, treće mjesto disk
3. Sajjra Poljo, Zenica – treće mjesto čunj, prvo mjesto disk

U ženskoj konkurenciji, kada je u pitanju atletski višeboj ističu Ljilju Slišković, Žepče F-54, koja je zauzela prva mjesta u disciplinama disk, koplje, kugla.
Što se tiče atletskog višeboja u muškoj konkurenciji, izdvajaju imena koja su dominirala u svojim kategorijama, kao što su:
Mevludin Delić, Zenica, kategorija F-52 – disk, koplje, kugla
Mensud Imamović, Lukavac, kategorija F-53 – koplje, kugla
Draženko Tubak, Žepče, kategorija F-54 – disk, koplje;

Pobjednik u šahu ja dugogodišnji šampion Halid Bajramović iz Zenice, a drugo i treće mjesto osvojili su Advan Arifović, Doboj Jug i Muamer Telalović, Zenica.
Svečanost podjele diploma i medalja učesnicima je realizovana uz osvježenje i zakusku u jednom od Disability Friendly objekata – Hotelu Zenica. Iz Organizacije igara zahvaljuju se Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Gradu Zenica, te njihovom redovnom sponzoru igara, kompaniji BH Telecom kao i drugim donatorima uz čiju su podršku uspjeli organizovati igre, kojima su svi bili zadovoljni i na kojima su svi uživali.

Značaj igara i njihova tradicija su podstrek da osobe sa invaliditetom napokon dobiju nepohodnu podršku od svih nivoa vlasti u zakonskim okvirima.

E.Imamović

Foto sa UPODP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno