Zenica

FOTO: Održana završna akcija na uređenju budućeg Parka Kulina bana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana završna akcija na uređenju budućeg Parka Kulina bana – Forum građana Zenice je organizovao završnu akciju na uređenju budućeg Parka Kulina bana, kod istočne strane stadiona Bilino polje u Zenici. Radilo se na čiščenju skulpture pod nazivom RAZVOJ, autora Franje Bešlića, koja je postavljena 1980.godine, nasipanju finog pjeska na staze kroz park i čiščenje parka od sitnog otpada i ostataka uređenja grmova u parku.

Usput da spomenemo da je autor skulpture Franjo Bešlić još živ, a to nam je saopštio Faruk Kadrić, predsjednik foruma građana Zenioca i nastavio:

-Akcija na uređenju ovog parka traje već oko mjesec dana i rezultati su vidljivi. Danas je završna akcija na uređenju Parka. U današnjoj akciji učestvovalo je oko 30-ak građana i članova nevladinih organizacija i udruženja. Naš plan je da se ovaj Park ozvaniči na Gradskom vijeću pod nazivom „Park Kulina bana“, te uputi poziv za konačno idejno rješenje, koje bi govorilo o višestoljetnoj državnosti Bosne i Hercegovine i prošlosti grada Zenice. Posjetioci budućeg Parka bili bi direktno upoznati o napred navedenim faktima, jer je bistvovanje Kulina bana vezano za Zenicu, a usput bi se odmorili u Parku -, kazao nam je Faruk Kadrić.

Da podsjetimo, Povelja Kulina bana potpisana je 29.8.1189.godine, Bilinopoljska izjava 08.4.1203.godine, a ploča Velikog sudije Gradješe iz 12.stoljeća, pronađena je 1964.godine u Podbrežju kod Zenice.

Sve ove aktivnosti su u znaku manifestacije obilježavanja 829. godišnjice Povelje Kulina bana (29.08.1189.godine) koja će se održati u srijedu, 29.08.2018.godine sa početkom u 12,30 sati u ovom parku koji će biti u novom ruhu.

Tekst i foto galerija E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno