Zenica

FOTO: Održana treća “Gornjozenička ašlama”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana treća “Gornjozenička ašlama”- Gornja Zenica je 12.06.2022. bila centar sevdalinke, dobrih starih jela, igre i dobrog druženja.

Sada već tradicionalna 3. Gornjozenička ašlama 2022. naziv je događaja koji je održan u sklopu manifrestacije Kroz sela i mahale, čiji je nosilac Gradsko umjetničko društvo Filigran, a nosilac organizacije 3. Gornjozeničke ašlame je Mjesna zajednica Gornja Zenica i UŽ Hana GZ, pod pokroviteljstvom Skupštine ZDK i Predsjedavajućeg Ćazima Huskića, Sevdah kafe i Edina Beganovića.

Na takmičarskom dijelu izlagači su izložili svoje uzorke ašlama, autohtone sorte trešnje.

Komisija u sastavu Ermin Tabak ispred Ministarstva poljoprivrede ZDK, Selma Žuna diplomirani agronom i Muamer Kahriman ispred domaćina su izabrali ovogodišnju ”Naj ašlamu” od uzgajivača Hasana Dubičića, drugo mjesto zauzeo je Enes Durmić, a treće Lamija Kahriman.

U muzičkom dijelu su se predstavili GUD Filigran i domaćini Fikreta Šerić, Mirsad Pašanbegović i Kerim Mustafić.

Udruženje žena Hana GZ se predstavilo izložbom oko 60-ak starih jela koja su posjetioci imali priliku i degustirati, a koja su u savremenom načinu života sve više zaboravljena.

Na ovom događaju posjetioci su imali priliku vidjeti eksponate starih alata, mašina i drugih predmeta, a na ovaj način se pokušava očuvati kulturno blago Bosne i Hercegovine.

Kako su nam prenijeli Predsjednik Organizacionog odbora, Predsjednik Savjeta mjesne zajednice i Predsjednica udruženja Hana GZ, u duhu očuvanja lijepe tradicije i narednu godinu možemo očekivati istu manifestaciju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno