Zenica

FOTO: Održana svečana skupština i otvorena izložba povodom 30 godina rada Foruma građana Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć, 07.12.2022.godine, u prostorijama Muzeja grada Zenice, od 18:00 sati održana je svečana skupština, a nakon toga otvorena je i izložba u povodu 30 godina rada Foruma građana Zenice (FGZ).

Moderator na ovoj svečanosti bila je Sabina Kulenović, glumica BNP-a Zenica.

Na svečanoj skupštini prisutnim su se obratili Vladimir Franjić, predsjednik skupštine FGZ i Muhsin Ibrahimagić, predsjednik FGZ.

Inače, prvobitni naziv udruženja bio je „Udruženje Zeničana“ Zenica. Osnivačka skupština udruženja održana je 27.decembra 1992.godine u Narodnom pozorištu Zenica. Registracija  je izvršena 30. decembra 1992. godine kod Višeg suda u Zenici. Na osnivačkoj Skupštini kojoj je prisustvovalo preko 100 članova naglašeno je da Udruženje Zeničana  treba da ima karakter trajne organizacije s obzirom na široko područje djelovanja. Činom registracije udovoljeno je i zahtjevu oko 10.000 građana koji su svojim potpisima stajali iza potrebe za formiranjem Udruženja Zeničana.

Od 1995.godine „Udruženje Zeničana“ mjenja naziv u „Forum Zeničana“, a od 1998. godine udruženje nosi sadašnji naziv „Forum građana Zenice“. Datum osnivanja 27. decembar obilježava se kao Dan Foruma građana Zenice.  

Istaknuto je da je Forum građana Zenice formiran 1992 godine kao odgovor građanski orijentisanih patriota na krizu u društvu koja je nastala sa promjenom društvenog sistema. Kroz tri decenije djelovanja, Forum prolazi kroz period stalnog dokazivanja i odbrane principa na kojima je formiran.

Društvenim radom u cijelom tom periodu i realizacijom velikog broja projekata, sarađujući na partnerskim principima sa drugim organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama i institucijama, davali su i daju svoj doprinos pozitivnim promjenama u Zenici i u širem okruženju.

Za svoj rad dobili su dva priznanja – PLAKETU kantona ZDK i NAGRADU Grada Zenice.

-Nizom događaja pod zajedničkim nazivom Naših 30 godina građanskog aktivizma, mi obilježavamo naš jubilej a sve naše aktivnosti imaju osnovnu poveznicu – pozitivna promocija Zenice kroz valorizaciju zeničkog kulturno-istorijskog naslijeđa i afirmaciju pojedinaca i kolektiva koji su postigli i postižu zapažene rezultate u oblasti društvenih djelatnosti, posebno kulture i umjetnosti kao i u oblastima svog profesionalnog djelovanja, gradeći svi na taj način prepoznatljiv zenički identitet -, rečeno je na svečanoj skupštini.

Kao završnicu svojih aktivnosti u ovoj godini, prije 10-ak dana, održana je Tribina pod nazivom “Govor-Razgovor-Dogovor =Društveno okupljanje i povezivanje“. Ovo je njihov novi projekat kojim nastavljaju sa svojim misijom okupljanja i usmjeravanja društvenih institucija i pojedinaca ka postizanju njihove vizije Zenice- “Grad u koji se dolazi i u kom se želi ostati“.

U drugom dijelu svečanosti dodjeljena su priznanja pojedincima i institucijama za njihove rezultate u društvenom i profesionalnom radu, u promociji našeg grada, našeg identiteta i kulturno istorijskog naslijeđa kao i za podršku i pomoć u radu Foruma. Priznanja se dodjeljuju na osnovu Statuta FGZ,  pravilnika o dodjeli priznanja i na osnovu Odluke Predsjedništva FGZ.

Pozlačeni medaljon „Kulin ban“ FGZ su dobili: Prim. dr. Muhedin Pojskić, predsjednik FGZ od 1998-2002, posthumno, Rasim Salčinović, posthumno, Muhamed Aliefendić, predsjednik FGZ od 2002-2009., Milenko Karović, Faruk Kadrić, predsjednik FGZ od 2018-2022., Josip Dujmović i Tomo Kašljević.

Plakete od FGZ su dobili: Slavica Hrnkaš, Mirsad Mujkić, Tvrtko Mišanović, predsjednik od 2013-2018., Selvedin Avdić, Željko Grahovac, BNP Zenica, Savez izviđača grada Zenica, Eko forum Zenica i Sabina Kulenović.

Zahvalnice od FGZ su dobili: Ismet Brdarević, Drago Đordić, Afan Abazović, Aldina Aganović, Željko Javor i ALFA ROMEO klub Zenica.

Za medijsku promociju projekata i aktivnosti Udruženja grada Zenice, zahvalnice od FGZ su dobili:

ITC BHRT i RTVBiH Zenica, ZENICABLOG, FTV Zenica, NAŠA RIJEČ Zenica, Radio ZENIT, Mirza Dajić i Vehid Begunić.

Nakon svečane skupštine, u holu Muzeja grada Zenica, upriličeno je otvaranje Multimedijalne izložbe „Naših 30 godina građanskog aktivizma“, na kojoj su predstavljeni njihovi realizovani projekti i inicijative za naredni period. Izložbu je otvorio Mirsad Mujkić, podpredsjednik FGZ.

Izložba će biti otvorena od 07. do 20.decembra 2022.godine u prostorijama Muzeja grada Zenice.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno