Zenica

FOTO: Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, dodijeljena javna priznanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana svečana sjednica Gradskog vijeća, dodijeljena javna priznanja- U povodu Dana Zenice danas je u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Zenice, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera, na kojoj su dodijeljena javna priznanja, među kojim i „Počasni građanin Grada Zenica“.

Na samom početku svečanosti, koja je ove godine bila sa manjim brojem posjetilaca zbog situacije uzrokovane koronavirusom, prisutnima se obratio Almir Babajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica.

“Pet stotina osamdeset i pet godina historije spominjanja imena „Zenica“ nam daje za obavezu da čuvamo historiju ovoga grada, ali i da brinemo o njenoj budućnosti! Upravo, današnja svečana sjednica pokazuje da to i radimo! Naglašavamo godinama da su mladi budućnost i nosioci promjena u našem društvo, i zaista to jesu. Znanje, inovativnost kreativnost pripadaju njima, a dokaz je i organizacija i facilitacija današnje manifestacije od strane grupe mladih Zeničana i Zeničanki koji učestvuju u projektu „Iz mlade Z(j)enice“. Nagrade smo dodjelili i zahvalili smo se ljudima koji su ostavili veličanstven trag u životima svih nas u prethodnom periodu”, kazao je, između ostalog, predsjedavajući Babajić.

Prigodnim govorom na svečanosti se obratio i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, koji je čestitao rođendan ali i podsjetio na historijske činjenice grada koji predvodi, kazavši kako skoro šest stoljeća Zenica na obalama rijeke Bosne krasi državu Bosnu i Hercegovinu.

“Oni koji su se rodili ovdje i oni koji žive u Zenici, mogu biti ponosni na ovaj grad, njegovu prošlost, ljepotu i suživot u njemu. Nažalost, punih godinu dana živimo u uslovima pandemije koja je pogodila cijeli svijet. Pandemija koronavirusa donijela je potpuno drugačiji način življenja, promjenila je našu svakodnevnicu i sve ono na što smo do pojave ovog opakog virusa navikli. Međutim, uvjeren sam da će nabavka vakcina riješiti pitanje zdravlja građana. Do tada sve pozivam na strpljenje i pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Posebno je istakao da je, kao gradonačelnik četvrtog po veličini grada u državi, zajedno sa Gradskom upravom, poduzeo niz mjera na suzbijanju pandemije, a da pri tome građani ne trpe nego da uvijek budu njima na raspolaganju i usluzi.

“Pretpostavke za brži privredni razvoj počeli smo stvarati ali nam je potrebno zajedništvo oko ključnih pitanja za sudbinu grada, kao i hrabrost i vjera u vlastite snage i sposobnosti. Zbog toga apelujem na svijest o odgovornosti svih koji doprinose napretku u našem gradu. Ljepša i naprednija Zenica treba da nam je svima cilj. Ne samo zbog današnjih generacija, nego i zbog onih koje dolaze. Želimo da buduće generacije ne napuštaju ovaj grad i ovu državu, nego da svoje planove vežu za Zenicu. Zato okrenimo se budućnosti jer svako od nas na svoj način može doprinijeti boljem i ljepšem ambijentu za život u ovoj kotlini. Naša je budućnost u Evropi, a Zenica je oduvijek bila i ostala – i bosanska i evropska”, poručio je gradonačelnik Kasumović.

Potom je gradonačelnik Kasumović uručio zahvalnice petorici policijskih službenika PU Zenica i to načelniku Admiru Gaziću, Adnanu Duranoviću, Damjanu Vidoviću, Nedžadu Hačimiću i Faruku Begiću. Na ovaj način nastavljena je tradicija koju je utemeljio gradonačelnik Kasumović prije četiri godine, a nagrade su uručene za savjestan rad u službi.

Prigodnim riječima prisutnima se obratio i Mirza Husetić u svojstvu predsjednika Ocjenjivačkog suda Grada Zenice, koji je tom prilikom kazao čista obraza stoji za govornicom i ponosi se svakim od dobitnika javnih priznanja jer su one dodijeljene bez politikanstva i pritisaka.

„Priča o Zenici kakva je nekada bila i kakva je sada usko je povezana i sa dodjelama javnih priznanja. Upravo zbog toga nekim građanima danas dodjeljujemo nagradu posthumno, a to nismo, nažalost, mogli učiniti za njihova života. Ali, to ne umanjuje ovu kao ni sve druge nagrade koje ćemo danas uručiti”, rekao je Husetić.

Potom je gradonačelnik Zenice uručio javna priznanja i to “Grb Zenice”, posthumno, Rasimu Salčinoviću, za unapređenje i razvoj privatnog poduzetništva i očuvanje bosanske tradicije i tradicije Grada Zenica, koje je primio njegov sin Nasir. Priznanje “Nagrada Zenice” dodijeljeno je glumcu Harisu Burini, za dostignuća u oblasti scenske i filmske umjetnosti, za promociju Grada Zenica u BiH i šire, za doprinos ugledu i afirmaciji Grada Zenica kroz kulturu, umjetnost i obrazovanje Gradskom horu “Kasiopeja” Zenica, novinaru u penziji Faruku Midžiću za 50 godina novinarsko-publicističkog stvaralaštva, za promociju i afirmaciju Zenice i Zeničko-dobojskog kantona, dok je priznanje “Plaketa Zenice” dodijeljeno Nihadu Hodžiću.

Priznanje „Počasni građanin Grada Zenice“ uručeno je Bogiću Bogićeviću, a koji je, kako je obrazložio Ocjenivački sud Grada Zenica, djelovanjem kao bosanskohercegovački političar, dao izuzetan doprinos razvitku države Bosne i Hercegovine i očuvanju njenih demokratskih vrijednosti.

U ime dobitnika, prigodnim riječima, obratio se Bogić Bogićević, koji je čestitao svim građanima Zenice 585. rođendan.

„Dobiti ovo priznanje za mene predstavlja veliko i posebno priznanje. Zato svoju zahvalnost dugujem svim građankama i građanima Zenice, gradskim vijećnicima, gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, Ocjenjivačkom sudu Grada Zenica, a posebno sovju zahvalnost dugujem svima koji su 585 godina ovaj grad gradili i grade. Zahvalnost dugujem i svima koji su branili i odbranili ovaj grad jer priznanja se obično nikada ne traže, ali se rijetko kada odbijaju. Svim građanima Zenice želim da imaju sretniji i uspješniji život, život koji će imati ljudsko dostojanstvo i svoj smisao“, rekao je Bogićević.

U okviru obilježavanja Dana Zenice danas se održava i Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, a položen je kamen temeljac za „Eko-kuću“ na Smetovima. Osim toga, gradonačelnik Kasumović posjetit će Kantonalnu bolnicu Zenica gdje će darovati prvu bebu rođenu na Dan Zenice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno