Zenica

FOTO: Na Smetovima kod Zenice položen kamen temeljac za eko kuću

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Na Smetovima kod Zenice položen kamen temeljac za eko kuću- Na zeničkom izletištu Smetovi danas je svečano za Dan Zenice postavljen kamen temeljac za izgradnju eko kuće čija vrijednost iznosi blizu 890.000 KM, a sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Grad Zenica.

Simboličnim polaganjem kamena temeljca zvanično je i započeta gradnja eko kuće na Smetovima, ideja koja postoji duži niz godina, a koja će uveliko obradovati sve ljubitelje planine i zimskog turizma.

Objekt će u potpunosti biti izgrađen od ekološki prihvatljivog materijala, sa instaliranim solarnim pločama, a imat će i edukativno-pokazni školski centar. Također, planirana je i izgradnja botaničkog vrta sa biljkama karakterističnim za naše podneblje te dodatni edukativni sadržaji. Eko kuća će imati kapacitet od 50 ležajeva, a moći će je koristiti svi građani.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je kazao da će eko kuća biti namijenjena svim građanima te da je zahvaljujući ministru Isaku ovaj projekt doveden do kraja.

“Čestitam ministru Isaku jer je i prije njega ova priča bila aktuelna, ali nisu imali hrabrosti da to riješe. On nam je pomogao sa Federalnim ministarstvom i žao mi je što ministar Martić nije danas s nama. Najbitnije je da ne zaustavimo razvoj grada, Smetovi su od velikog značaja za naš grad. Imamo Lisac, Šerićku planinu, koje su idealne za turizam, ali o tome ćemo u budućnosti razmišljati”, kazao je Kasumović te dodao da je najbitnije raditi u korist razvijanja grada.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko-dobojskog kantona Arnel Isak je kazao da je sretan što je njegovo ministarstvo dio ove pozitivne priče.

“Zajedno pratimo realizaciju i tok i danas smo došli do polaganja kamena temeljca. Nastavit ćemo ulagati u infrastrukturne projekte. Politika nam možda nije ista, ali su interesi isti, i radit ćemo u interesu građana”, kazao je Isak.

Inače, Grad Zenica za potrebe projekta osigurat će 300.000 KM, Ministarstvo za prostorno uređenje ZDK 300.000 KM, a Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenica, u projektnim aplikacijama kod Vlade Federacije BiH obezbijedila je 220.000 KM.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno