Zenica

FOTO: Održana svečana akademija Univerziteta u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sinoć je u Bosanskom narodnom pozorištu održana Svečana akademija Univerziteta u Zenici na kojoj su promovirani doktori nauka, dodijeljene nagrade najboljim studentima i priznanja Univerziteta u Zenici. Svečanoj akademiji prisustvovali su pored menadžmenta i zaposlenika Univerziteta u Zenici i mnogobrojne zvanice:  rektori javnih univerziteta iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Turske, predstavnici ambasada  i misija u Bosni i Hercegovini,  predstavnici vlasti Federacije Bosne i Hercegovine i Zeničko-dobojskog kantona, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, predstavnici vjerskih zajednica, predstavnici privrednika i mnogi drugi gosti.

Skupština Zeničko-dobojskog kantona 18. oktobra 2000. godine donijela je odluku o osnivanju Univerziteta u Zenici, a protekle  23 godine Univerzitet u Zenici je stvarao akademske građane Zenice i drugih gradova iz kantona i Bosne i Hercegovine koji su znanje krunisali diplomama Univerziteta u Zenici.

Gostima su se obratili prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr.sc. Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci u svojstvu predsjednika Rektorske konferencije/Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine i gđa. Draženka Subašić, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko- dobojskog kantona.

Prof.dr.sc. Jusuf Duraković u svom govoru se osvrnuo na nastanak i razvoj visokog obrazovanja u Zenici, na rad i djelovanje Univerziteta u Zenici u proteklim godinama, ali i budućim planovima na unapređenju naučnoistraživakog rada, nastavnih planova i praćenje trendova na tržištu rada. Osim toga Rektor je poručio da je cilj Univerziteta u Zenici obrazovati mlade ljude koji će svoje znanje korisititi za građenje karijere i ostanak u Bosni i Hercegovini.

Na Svečanoj akademiji na čast doktora nauka promovirano je pet doktora i to: Zlatan Ištvanić, doktor tehničkih nauka, Faruk Hodžić, doktor zdravstvenih nauka,  Borislav Jeličić, doktor pravnih nauka, Derviša Zukić, doktor pravnih nauka i Alen Mujkanović, doktor pravnih nauka.

Univerzitet u Zenici svake godine najboljim studentima dodjeljuje Nagradu rektora za postignuti uspjeh, učešće i aktivnosti u toku studija u akademskoj 2022/2023 godini. Nagradu rektora dobili su: Kokorović Lea, Pugonja Ragib, Muratović Merima, Kohnić Edin, Mehić Amila, Spahić Adnan i Polimac Zerina kao najbolji studenti prvog ciklusa. Nagradu rektora za studente drugog ciklusa dobili su: Ćatović Amar i Imamović Mirza. Nagradu Rektora za studente trećeg ciklusa dobio je Borislav Jeličić.

Priznanja Univerziteta u Zenici  se dodjeljuje fizičkim i pravnim licima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu za zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta, za afirmaciju ugleda, istraživačkoj, umjetničkoj, kulturnoj, sportskoj i drugoj djelatnosti Univerziteta, za dugogodišnji uspješan rad Univerziteta i u organima Univerziteta, kao i značajan doprinos razvoju visokog obrazovanja

Plakete Univerziteta u Zenici uručene su prof.dr.sc. Halidu Kurtoviću i prof.dr.sc. Edinu Berberoviću, a zahvalnice Univerziteta u Zenici dobili su: Ambasada Švajcarske Konfederacije,  Ambasada Republike Turske,  Ambasada Republike Italije, Rijaset Islamske zajednice, Misija OSCE-a, Nacionalni centar za državne sudove, AS Holding, Hifa Oil d.o.o.  i KUD „Mošćanica“.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno