Zenica

FOTO: Održana muzičko-plesna manifestacija “Korakom do plesa”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održana muzičko-plesna manifestacija “Korakom do plesa” – Danas 27.4.2019.godine u gradskoj Areni “Husejin Smajlović” u Zenici održana je Muzičko-plesna manifestacija „Korakom do plesa“ uz učešće oko 900 djece iz JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica  i djece iz mnogih mjesnih zajednica, koje gravitiraju Gradu Zenica.

Program je bio koncipiran tako da djeca u većim grupama, uz pomoć svojih odgajateljica, izlazila na centralni teren Arene i prezentovala ono što su naučila u vrtiću, a vezano je za muzički izraz, te da im se približi osjećaj za ritam i plesni pokret.

Manifestacija je održana u sklopu Projekta Federalnog ministarstva zdravstva, a u okviru implementacije projekta „Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH“. Radi se o projektu koji je podržan od strane Vlade Švicarske i Svjetske Banke.

Prije dva dana održana je šetnja sa djecom i roditeljima „Korakom do zdravlja“ u kojoj je učestvovalo preko  500 djece. Šetnja je krenula od RK “Bosna” i išla pješačkom zonom do BNP Zenica, stadiona “Bilino polje” i krajnjom tačkom Atletskim stadionom. Na atletskom stadionu na Kamberovića polju mališanima u šetnji se pridružio i bh. atletičar Amel Tuka.

-Inače, nedovoljna fizička i rekreativna aktivnost kod djece usljed prekomjernog sjedenja, nekretanja, nošenja nepravilne obuće, nedovoljnog broja manifestacija i sportskih sadržaja, prezaštitničkog odnosa roditelja, nemogućnosti bavljenja sportom i dr. za posljedicu ima ugroženo zdravlje

koje dovodi do deformiteta stopala i kičmenog stuba, usporava pravilan tjelesni rast i razvoj, što u konačnici nerijetko rezultira stigmom i vršnjačkim nasiljem.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije WHO tjelesne aktivnosti kod djece utiču na pravilan razvoj koštano-vezivnog, nervno-mišićnog i kardiovaskularnog sistema djeteta kao i održavanje optimalne tjelesne mase. Veoma je važno na pravi način usmjeravati u tjelesnim i sportskim aktivnostima. Poznato je da djeca koja su tjelesno aktivna bolje podnose veća opterećenja. Djeca su snalažljivija, komunikativnija te se lakše nose sa zadacima koji se pred njih postavljaju -, istaknuto je u toku manifestacije..

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno