Zenica

FOTO: Održana konferencija “Ozelenjavanje industrije čelika”

Podijeli ovu vijest:

Jučer je u Amfiteatru Metalurško-tehnološkog fakulteta, a u organizaciji Univerziteta u Zenici i Ambasade Italije održana konferencija “Ozelenjavanje industrije čelika”. Konferencija je održana u okviru obilježavanja Dana istraživanja Italije u svijetu 2022 (GRIM 2022).

Konferenciju su prigodnim obraćanjem otvorili prof.dr.sc. Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici i NJ. E. Marco Di Ruzza, ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini.

“Ovo je nastavak jedne dobre saradnje između Univerziteta u Zenici i Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini. Sva dosadašnja saradnja se ogledala kroz istraživanja, razmjenu nastavnika i studenata, kroz učenje italijanskog jezika na našem Univerzitetu, a ovo je jedan konkretan primjer gdje stručnjaci iz Republike Italije žele da prenesu svoja iskustva u proizvodnji čelika. S obzirom da je naš Univerzitet već poznat i s obzirom da je nastao na tragovima proizvodnje čelika od  Metalurško-tehnološkog fakulteta, te s obzirom da u našem gradu imamo željezaru koja se bavi proizvodnjom čelika, naš cilj je da se na neki način dođe u situaciju da proizvodimo čelik sa vrlo malim emisijama u atmosferu. Ono šta želim da istaknem jeste da Univerzitet u Zenici poznaje ove procese i u razgovoru sa stručnjacima iz Italije ćemo doći do rješenja koja bi mogli prezentirati javnosti i proizvođačima čelika.”- kazao je prof.dr.sc. Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici.

Nj.E. Marco Di Ruzza, ambassador Republike Italije kazao je: “Cilj nam je da u zemlji domaćinu, tj. Bosni i Hercegovini iznesemo dostignuća koja su ostvarena u tehnološkom svijestu. Naš cilj nije da organizujemo događaj teoretske vrste već da kreiramo temelje za konkretnu saradnju koja će se desiti između Instituta “Kemal Kapetanović” Univerziteta u Zenici, odnosno cilj je uspostavljanje takvih, odnosa koji će omogućiti dodatnu saradnju, širenje tržišta, ekspanziju u ekonomskom smislu, naučnom smislu i u smislu razmjene. Zenicu smo namjerno izabrali jer smo željeli da zajedno sagledamo ovu zanimljivu temu.”

Konferenciji je prisustvovala i delegacija iz Sektora za naučna i tehnološka istraživanja iz Trsta (Area Science Park), nacionalnog javnog instituta osnovanog 1978. godine, a koji je i danas jedan od vodećih protagonista u upravljanju Naučno-tehnološkim parkom u Trstu, sa nizom inovativnih programa za podršku poslovnom svijetu i tehnološkim platformama neophodnim za istraživačke aktivnosti.  Predstavnici italijanskih grupacija za proizvodnju čelika koji zajedno sa Area Science Parkom kao partneri učestvuju u razvoju strateških istraživačkih projekata, također su učestvovali na današnjoj konferenciji.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno