Zenica

FOTO: Održan tradicionalni „Abakusov festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održan tradicionalni „Abakusov festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi“ – Pred punom salom roditelja, rodbine, zvanica i gostiju velike scene Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, 17.6.2017. od 12h, održan je ovogodišnji „Abakusov festival kreativnosti, znanja, prijateljstva i ljubavi“ s ciljem slavljenja uspjeha, napredovanja i talenata djece, kao i uspješnog rada Privatne predškolske ustanove i ustanove za boravak djece školskog uzrasta „Abakus“ Zenica.

Zaposlenici i oko devedesetero djece iz „Abakusa“ pripremili su zanimljiv i kvalitetan program, gdje su prezentirali svoja znanja, vještine, sposobnosti i talente. Sve je izgledalo kao u bajci, jer se scena šarenila od elemenata efektne scenografije, kostimografije, svjetlosnih efekata, djece, zaposlenika „Abakusa“ i studenata volontera.

S akcentom na prave vrijednosti na početku programa izveden je igrokaz „Braća i sestre u svađi – Četiri godišnja doba“ gdje su školarci pokazali talenat za glumu, te ukazali na važnost prijateljstva. Nakon bajkovitog, emotivnog i sretnog završetka igrokaza, dvije polaznice starije vrtićke grupe su publiku oduševile izlaskom u kostimima žaba i izvele igrokaz „Žablje prijateljstvo“.

U nastavku programa predškolci su pokazali svoje plesne talente uz plesne tačke: „Ples leptirova“, „Šik postole“ i „Hoki poki“. Da znaju da glume i nasmiju publiku pokazali su kroz igrokaze: „Čuvajmo zemlju“, „Prvi let“, „Kruška i jabuka“ i „Skakutavi skakavac“ i recitacije „E,baš hoću“, „Šuma na zidu“, „Šta sadrži jedno malo dijete?“, „Dobar kao dijete“, „Dječije nebo“ i „Djeca rastu“.

Da su dobro naučili engleski jezik u vrtiću, pokazali su tako što su sa profesoricom engleskog horski otpjevali pjesmu „Five little monkeys jumping on the bed“, a svojim roditeljima koji ih mnogo vole napunili srca pjevanjem pjesme „Mama voli bebu“.

Nakon igrokaza na početku programa, polaznici produženog boravka u „Abakusu“ su se grupno predstavili horskim pjevanjem pjesme „Abeceda“, oduševili su publiku izvedbama igrokaza „Meksički ples u kišno popodne“ i igrokaza „Kraj školske godine“. Kolika je njihova ljubav prema učiteljicama iskazali su kroz recitaciju „Moja učiteljica“, a otkrili publici da je sreća velika i kada je malena u recitaciji „Sreća“.

Poseban scenski efekat imala je izvedba „Meksičkog plesa“ na kraju istoimenog igrokaza, gdje su djevojčice nosile prekrasne, šarene meksičke haljine, a dječaci sombrero šešire. Publiku su kroz maštu odveli do dalekog Meksika.

Specifičnosti ovogodišnjeg programa su dvije inovativne tačke sa kojima je direktorica „Abakusa“, Emina Talić-Hakanović, željela osvježiti program, a to su: interpretacija pjesme “Za bolje sutra” Alme Čardžić na znakovnom jeziku i plesni performans sa odijelima koja su na sebi imala elemente “LED” rasvjete.
Interpretaciju pjesme “Za bolje sutra” znakovnim jezikom izvelo je oko devedesetero djece sa gospođicom Berinom Ćorić s ciljem da se ukaze na potrebu stvaranja boljeg inkluzivnog ambijenta za gluhu i nagluhu djecu i odrasle osobe.

Po uzoru na svjetska takmičenja talenata, grupa školaraca talentiranih za ples, zajedno sa direktoricom „Abakusa“, učiteljicama i uz pomoć sponzora i električara, dugo su pripremali i izveli plesni performans „LED ples“ u odijelima koja su na sebi imala elemente LED rasvjete. Publika je nakon prva tri koraka plesa počela glasno aplauzom podržavati djecu, jer su svjetlosni efekti napravili pravi „light show“ efekat, a do kraja izvedbe performansa skoro svi su bili na nogama, te uz aplauz pokazali koliko cijene kreativnost i inovativnost u ovakvim programima. Publika je tražila da se tačka ponovi, što je i učinjeno, jer na našim prostorima još niko nije izveo nešto slično sa djecom.

Na kraju programa svi predškolci su dobili diplome, a svi polaznici produženog boravka su dobili pohvale za postignut uspjeh u učenju i ponašanju u ovoj školskoj godini.
Počasne titule i nagrade su dobili najbolji od najboljih školaraca. Na osnovu odluke stručnog tima za:
1. „PRIJATELJA GODINE“ proglašena je Spahić Ajna,
2. „TALENTA GODINE“ proglašena je Duraković Dajra,

3. „DIJETE GODINE“ proglašena je Akrapović Karla.

U toku programa uručene su zahvalnice roditeljki Džani Hamedović za izradu kostima „Žabe“ i roditelju Almiru Ganiću za izradu matrice „Mama voli bebu“.
Medijski pokrovitelji ovogodišnje manifestacije su: Radio-televizija Zenica – kao GENERALNI TELEVIZIJSKI POKROVITELJ, Radio „Kameleon“ – GENERALNI RADIJSKI POKROVITELJ, NIPD „NAŠA RIJEČ“, www.zenicablog.ba, www.aktuelno.ba, www.drukciji.ba, www.ekskluziva.ba, www.pressing.ba, www.kakanj-x.com, www.zenski.ba, www.radiokameleon.ba, www.zenica-online.com, www.tesanjski.info, www.udrimuski.ba, www.tntportal.ba .

Sponzori koji su podržali izradu kostimografije su kompanije: Duracell, M-elektric d.o.o. Sarajevo, Armond d.o.o. Čapljina, Pero d.o.o. Zenica i Zenko d.o.o.
Nagrade za najbolje je objezbijedila firma Gog d.o.o. Zenica.

Naknadno će biti uručene zahvalnice medijskim pokroviteljima, studentima Univerziteta u Zenici, Islamskom pedagoškom fakultetu, te sponzorima koji zahvalnice nisu preuzeli na manifestaciji.

PPU „Abakus“ Zenica
www.abakus.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno