Zenica

FOTO: Održan seminar za imame na temu “Primnjenivanje, prakticiranje i objašnjavanje Kur’ana”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održan seminar za imame na temu “Primnjenivanje, prakticiranje i objašnjavanje Kur’ana” – Uperiodu od 18. do 24. januara 2018. godine, u organizaciji Muftijstva zeničkog, u Zavidovićima, Tešnju i Zenici realiziran je osmi ciklus stručnih seminara za imame Muftiluka zeničkog, na kojima je predavač bio Zijad Ljevaković, bivši direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

Seminarima u Zavidovićima, Tešnju i Zenici nastavljena je realizacija projekta doedukacije imama Muftiluka zeničkog, u okviru kojeg su organizirani stručni seminari za imame na kojima su predavači eminentni stručnjaci iz različitih oblasti.

Nakon uvodnih riječi glavnih imama, profesor Zijad Ljevaković imamima je predstavio temu ”Primjenjivanje, prakticiranje i objašnjavanje Kur’ana danas”,u okviru koje je, između ostaloga, istakao:U objašnjavanju  Kur’ana nužno bi bilo obratiti pažnju na:izvore -Kur,an,hadis i tradiciju uopće, praksu od 1400 godina života i prakticiranje islama u proteklih četrnaest stoljeća do našeg vremena, te način na koji današnje generacije muslimana  žive islam.

Kada se govori o izvorima od početka objave uočljivo je različito razumijevanje osnovnog teksta Kur’ana i hadisa. Različiti pravci u vjerovanju (sekte), kao  i pravni pravci (mezhebi) bili su mogući jedino ako se različito razumije osnovni tekst i ako se iz njega mogu izvući različita značenja.

Iz tradicije je važno sagledati kako se u kojem vremenu praktikovao islam. Od samih početaka objašnjavanja Kur’ana vidimo različita značenja pojedinih izraza kod samih ashaba. Tefsir i pokazuju razilaženje ashaba oko izraza i značenja. Ova razilaženja traju do danas. Zbog toga se u pristupu Kur’ana ne može biti isključivo ko značenja ili sužavati značenja i svoditi ih na mogućnosti koje odgovaraju uskim grupama ili  sektaškoj orjentaciji.

Uvjeren sam da se u ovom vremenu parcijalizacija islama nekimačini boljim rješenjem od isticanja univerzalnih vrijednosti njegovog učenja. Pitanje je čemu će se muslimani okrenuti, univerzalnom ili posebnom,pogotovošto univerzalne vrijednosti islama ne proturječe ničemu što današnja civilizacija i način života traže.”

Na kraju, muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović zahvalio se profesoru Ljevakoviću i imamima, ističući da su u radu imama, između ostalog,važni odgovornost, povjerenje i cjeloživotnadoedukacija, te da imami u svojim stavovima ne smiju biti isključivi.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno