Zenica

Batonovi muhabeti – Bošnjaci jučer, danas, sutra

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

KPS „Baton“ ponovo je nadmašio sebe, jer u kulturnom djelovanju u gradu Zenica odavno nema valjane konkurencije. U prostorijama BZK „Preporod“ u Zenici, utorak, 23. januara 2018.godine, održani su još jedni „Batonovi muhabeti“ na temu „ Bošnjaci jučer,danas, sutra“. Predavač je bio dr. Mustafa Cerić, reis-ul ulema IZ Bosne i Hercegovine u periodu 1993-2012. godina. Moderator ovih muhabeta novinar Sinan Gluhić, inače urednik TV Zenica, u uvodnom dijelu apostrofirao je na kompetetntnosti predavača da govori na ovu temu, dok je dijelove biografije pročitala Belma Dedić.

Predavač, reis efendija Mustafa Cerić, kako ga prijatelji oslovljavaju, počeo je svoje obraćanje ajetom iz Kur’ana, da bi naveo nekolko historijskih činjenica o dobrom batonu, čuvaru Bosne od prije dva milenija, kao podsjećanje prijeko potrebno i danas, kada na Bosnu i Hercegovinu kidišu neprestano. Danas to čine podlije, ne topovima i bajonetama, nego uskraćivanjem temeljnih prava čovjeka, prava na jezik, a samim tim i pravo govora. Potvrda tome je i ovih dana u područnoj školi kod Zvornika u kojoj se djeci Bošnjacima kojima se jezik vezuje za antiustavne odredbe zakonika RS-a.

Da bi slikovitije objasnio stanje Bošnjaka jučer,danas sutra, kako je i tema ovog predavanja, reis efendija je poslužio 18. Surom Kur’ana, El-Kehf-Pećina. Kako je kazao u voj suri je pronašao odgovore na pitanje stanja Bošnjaka. Prvo što se nametnulo kao važnost odlike trenutnog stanja, jeste stanje depresije. Nakon temeljitog obrazloženja ovog stanja i činjenice nedovršenosti započetih procesa izgradnje stuibova opstojnosti Bošnjaka, koje poredi sa polovično uzoranom njivom, gdje se javljaju orači na već uzorano a niko da nastavi tamo gdje je tvrda ledina. U svome nastavku obrazlaganja konstatno se oslanjajući na suru Pećina, reis efendija Cerić je prisutnoj publici na kraju podcrtao da jedno. Bošnjaci su kros višemilenijsku prošlost znali se oduprijeti najezdama osvajača i krvnika, samo ovoga puta moraju znati pokazati više pameti. Pameti ima u Bošnjaka, samo nije adekvatno iskorištena za nastavak očuvanja prije svega Bosne i Hercegovine kao države a samim tim i Bonjaka u u njoj. Naravno, niti jednog trenutka ne potencirajući samo na Bošnjake kako narod, nego i sve druge koji ovdje žive. To je potkirjepio primjerom Filipina, jer je upravo stigao sa jednog skupa u Manili, glde kaže ima preko stotinu nacionalnih skupina, ali svi žive u skladu i harmoniji po zakonima te države. Zašto to ne bi mogla Bosna i Hercegovina. Završavajući poručio je kako vjeruje da Bosna i Hercgovina ima čestite ljude, poput stopostotnog RVI, magistra i uskoro doktora historijakih nauka, Amira Ismića. On svojim radom u KPS „Baton“ čiji je predsjednik, najbolje pokazuje kako se može kroz kulturu, zatim sport, pa i izdavaštvo što je trenutna preokupacija „Batona“, jačati stanje zajednice a time i Bosne i Hercegovine. Ovakva okupljanja su prijeko potrebna, naglasio je na kraju dr.Mustafa ef. Cerić.

Piše: Said Šteta



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno