Zenica

FOTO: Održan panel Udruženja PODP: „Refleksije projekta – Djeca upoznaju osobe sa invaliditetom“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održan panel Udruženja PODP: „Refleksije projekta – Djeca upoznaju osobe sa invaliditetom“- U organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP) Zenica i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, u Hotelu „Dubrovnik“ u Zenici, juče 16.2.2021.godine, održan je panel „Refleksije projekta – Djeca upoznaju osobe sa invaliditetom“, saopštili su na oficijelnoj facebook stranici Udruženja PODP Zenica.

Panelu su prisustvovali predstavnici osnovnih škola Grada Zenica, predstavnik Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK – Marinko Tokić, predstavnica pedagoškog zavoda – Amila Herceg Hodžić, predstavnice Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica, predstavnik Udruženja „DLAN“, a ispred Udruženja PODP panelu su prisustvovali Harun Aliefendić, Samira Đidić i Sajjra Poljo.

– Uzimajući u obzir veoma dobar odziv na panel, isti smatramo veoma uspješnim. Razgovaralo se o tome na koji način možemo povezati obrazovanje i upoznavanje djece sa osobama s invaliditetom, kako u tu priču uključiti roditelje i time samu pozitivnu percepciju o invaliditetu podići na viši nivo, sa čime se susreću škole u koje idu djeca sa invaliditetom te kako planski i u kontinuitetu rješavati probleme pristupačnosti svim školama kojeg smo detektovali kao glavni problem sa kojim se susrećemo. Također, pored navedenog učesnici su imali priliku da čuju priču Sajjre Poljo, gdje je iz pozicije djeteta sa invaliditetom ispričala sa kakvim problemima se ona susretala tokom svog školovanja -, kazali su iz zeničkog PODP-a.

Na kraju panela su proizašli sljedeći Zaključci::

– organizirati redovne posjete predstavnika Vijeća roditelja Školi za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica i Servis centru „DLAN“;

– pokrenuti pitanje posebne stavke u budžetu Zeničko-dobojskog kantona koja će biti usmjerena ka rješavanju pristupačnosti obrazovnim ustanovama u Kantonu a u skladu sa Lokalnim akcionim planom tačka 2.1.

– ubrzati proces donošenja pedagoških standarda sa jasnim definisanjem asistenata u nastavi te njihovog zakonskog pozicioniranja i budžetiranja u sklopu nastavnog osoblja a u skladu sa Lokalnim akcionim planom tačka 3.1.

– istražiti mogućnosti premještanja i adaptacije kabineta potrebnih za pohađanje kabinetske nastave (informatika, hemija i sl.) na prizemlje uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK;

– istraživanje mogućnosti stranih fondova sa ciljem rješavanja većih zahvata potrebnih u školama a sve u suradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK;

– Osnovnu školu „Skender Kulenović“, zbog broja djece sa invaliditetom koja pohađaju navedenu školu, postaviti kao prioritetnu za rješenje arhitektonskih barijera i pristupačnosti, te organizirati posjetu za iznalaženje lokacije za lift;

Doneseni zaključci će biti dostavljeni svim učesnicima panela, a u skladu sa Zaključkom Vlade ZDK o usvajanju Lokalnog akcionog plana iz oblasti invalidnosti s ciljem unapređenja prava i položaja osoba sa invaliditetom ZDK broj 02-31-13495/20 od 07.08.2020 će biti upućen dopis ispred Koalicije organizacija osoba sa invaliditetom ZDK sa navedenim zaključcima kako bi se prema istim mogli planirati naredni koraci.

Iz organizacije zahvaljuju svima na dolasku uz nadu da će održani panel donijeti neke nove, još pozitivnije priče.

E.Imamović

Foto galerija PODP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno