Zenica

FOTO: Održan deveti „Marš stazama branilaca Nemilskog rejona“ od Šerića do Javorja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Udruženje boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992 – 1995 nastavilo je sa njegovanjem tradicije odbrambeno oslobodilačke borbe Armije Republike BiH i danas je organizovalo po 9.(deveti) put tradicionalni „Marš stazama branilaca Nemilskog rejona“.

Manifestacija je realizovana danas, 22.08.2021 godine na Javorju iznad Šerića.

Za učesnike manifestacije organizovan je prevoz autobusom iz Orahovice do Šerića, iz Zenice kroz vrandučki kraj, Topčić Polje, Starinu, Bistricu do Šerića i povratak po završetku svečanosti, te za sve učesnike osiguran je vojnički ručak.

Od Šerića do Javorja se pješačilo stazama branilaca Nemilskog rejona.

Centralna manifestacija na Javorju počela je sa vjerskim programom: Učenje Yasina i predavanje hatma dove šehidima Nemilskog kraja i šehidima Bosne i Hercegovine.

Manifestaciji na Javorju su prisustvovali brojni mještani mjesnih zajednica koje gravitiraju širem Nemilskom području, članovi porodica šehida, predstavnici boračkih udruženja, gosti iz političkog, društvenog i vjerskog života, kao i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti svih nivoa organizovanja.

Predstavnik Organizacionog odbora i domaćin manifestacije Derviš Kovačević je kazao, kako je današnji dan istovremeno i radostan i tužan -, objavili su na Zenicainfo.ba:

-Ovdje smo 1992. godine, uz Allahovu odredbu i čist nijet, izašli u opancima i sa lovačkim puškama i pokazali da volimo svoju domovinu BiH. Danas smo i žalosni jer među nama nema 407 šehida, koji su pali na Šerićko-teslićkom ratištu”, ukazao je Kovačević.I iz Organizacionog odbora.

Iz Organizacionog odbora su poručili: -Cilj ovakvih manifestacija je, da se ne zaboravi period odbrambenooslobodilačkog rata, te da se sačuva  sjećanje na herojske dane otpora branilaca Nemilskog kraja. Na Javorju je u toku izgradnja spomen-obilježja, a projekat su podržali resorno federalno i kantonalno ministarstvo.

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je do kraja sedmice najavio finansijsku podršku Grada za projekat spomen-obilježja Javorje u iznosu od 100.000 maraka, objavljeno je na Zenicainfo.ba.

Povodom ove manifestacije na stranici SDA Zenica su objavili post Nezira Pivića, predsjednika SDA Zenica:

-Danas sam učestvovao na centralnoj manifestaciji Stazama branilaca 92-95 nemilskog rejona na Javorju – Šerići, kojoj je prethodio 9. tradicionalni marš. Evocirali smo sjećanja na herojske dane otpora patriota koji su 1992. godine pružili nadljudski otpor srpskom agresoru.

Ovo herojsko i strateško mjesto za odbranu Zenice moramo dostojno obilježiti. Prije dvije godine položen je kamen-temeljac za izgradnju Spomen obilježja šehidima i poginulim borcima, a Vlada Zeničko-dobojskog kantona je ovu namjenu odobrila 60.000 KM.

U ime Gradskog odbora SDA Zenica zahvaljujem se Vladi i resornom ministarstvu na izdvojenim sredstvima, te pozivam Grad Zenicu da se uključi u izgradnju spomen-obilježja jer svi moramo njegovati kulturu sjećanja zarad nas, ali i budućih generacija -, objavio je Pivić.

E.Imamović

Foto sa SDA Zenica/Zenicainfo.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno