Zenica

FOTO: Održan Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju – pregledano 100 Zeničana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održan Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju – pregledano 100 Zeničana – Danas je u KBZ održan Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju – Dan otvorenih vrata Službe za bolesti uha, grla, nosa i maksilofacijalnu hirurgiju (ORL I MFH) Kantonalne bolnice Zenica održava se po peti put kao dio obilježavanja sedmice svijesti o tumorima glave i vrata.

U okviru obilježavanja svjetske sedmice svijesti o tumorima glave i vrata koja se po peti put obilježava u KBZ kao jednoj od preko 400 lokacija širom svijeta danas su specijalisti otorinolaringologije i maksilofacijalne hirurgije bez uputnice i prethodnog naručivanja u periodu od 13 do 19 sati pregledali 100 pacijenata od kojih su pet uputili na dalju dijagnostičku obradu zbog sumnje na zloćudnu bolest. Još 32 pregledane osobe upućene su porodičnom ljekaru radi daljeg tretmana i terapije.

 

Na pregled su bili pozvani građani sa smetnjama u usnoj šupljini, ždrijelu ili sinusima, ali i oni koji osjećaj bol u području lica, vilice i usta, imaju oteklinu ili čvor na vratu, promukli su, otežano ili bolno gutaju ili su primijetili izrasline ili promjene na koži glave i vrata.

Prošle godine u Zenici, kao jednoj od 402 lokacije širom svijeta, na pregled se odazvalo 126 građana. Na daljnju dijagnostičku obradu, specijalistički pregled ili intervenciju je upućeno 10 osoba od kojih je 2 zbog sumnje na zloćudnu bolest.

21.04.2017. godine planirano je u Hotelu Zenica u 18h predstavljanje nove usluge polisomnografije koja se vrši na Službi za ORL I MFH prvenstveno za doktore porodične medicine, specijaliste interne medicine  neurologije, pulmologije i druge zainteresovane.

22.04.2017. godine u okviru stručnog simpozija otorinolaringologa sa međunarodnim učešćem u Hotelu Zenica planirano je da po prvi put u Bosni i Hercegovini laringektomirana osoba (osoba kojoj je odstranjen grkljan i koja diše na otvor na vratu) zapliva što bi bio značajan napredak u rehabilitaciji i psihoonkološkoj potpori laringektomiranih osoba.

 …

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno