Zenica

FOTO: Održan 7. Art market u organizaciji BZK “Preporod”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Održan 7. Art market u organizaciji BZK “Preporod” – Na Trgu Alije Izetbegovića danas je održan tradicionalni 7. Art market u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Zenica.

Na ovoj likovnoj koloniji učestvovalo je devet izlagača, koji su svojim radovima predstavili ovu sekciju, te ujedno i oduševili Zeničane i Zeničanke koji su od ranih jutarnjih sati odlučili posjetiti Trg Alije Izetbegovića i ovaj nesvakidašnji događaj.

“Ovo je sedmi Art market koji BZK “Preporod” organizuje. Ovo su članice i članovi Likovnog kruga. Mi u toku godine organizujemo jednom ili dvaputa godišnje Art markete, samo na različitim mjestima. Ovdje su se predstavili radovi članova Likovnog kruga razlitičih tehnika, dosta predmeta, dupaž, oslikavanje stakla, cvjetovi od drveta, radovi na keramici, radovi od papira, i mnogo toga. Dosta je šaroliko, jeste skromno, no međutim devet članova se predstavilo, a građanima smo na usluzi ovdje cijeli dan”, istakla je za TNT.ba Amna Softić, predsjednica Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Zenica.

Na ovoj likovnoj koloniji građani Zenice pokazali su veliko interesovanje, a ovo je bila idealna prilika da se za predstojeće bajramske praznike porodici i prijateljima kupi izvanredan poklon i znak pažnje.

“Ovdje su radovi nastali na sekciji u kojoj učestvuju djevojčice uzrasta osnovnih škola. One rade ovaj stil, vez, heklanje, pletenje, puni vez i to dobije umjetničku vrijednost kada ih uokvirimo. Jako je dobro posjećena sekcija, a posebno mi je drago da djevojčice žele da se održi tradicija bošnjačke kulture. Ovo je sve na volonterskoj bazi, a pored mene postoji još nekoliko kolegica koje učestvuju u obućavanju zainteresovanih djevojčica starog i kvalitetnog rada. Dobro je došao ko god želi, različitih uzrasta. Pored ovih umjetnina postoje i poneke knjige koje su nastale preko izdavačke kuće “Preporoda”, istakla je Nejra Serdarević, voditelj sekcije ručnih radova BZK “Preporod” Zenica.

Svoj skromni doprinos ovoj koloniji dali su i oni najmlađi, te su tako mališani tri zenička obdaništa posjetili sedmi Art market, a ujedno se i družili sa izlagačima.

Ovog puta svoje radove predstavila je i Jasminka Džinić, dugogodišnji član Likovne sekcije BZK “Preporod”, koja je istakla da je njen hobi slikarstvo, no da joj je specijalnost vanstrak: “Duže vremena se bavim slikarstvom, a u međuvremenu radim i kutije. Sve radim ručno, ne radim dekupaž, a specijalnost mi je vonstrak. To je slikarska tehnika za ukrašavanje predmeta, dio folklora, radi se jednim potezom i veoma lako se dobija željeni izgled, a najčešće su to cvjetni detalji”, dodala je Jasminka.

tntportal.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno