Ostali sportovi

FOTO: Održan 25. tradicionalni međunarosni uskrsni šahovski turnir Zenica 2024

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šahovski klub „Napredak“ Zenica je u subotu 13.04.2024. godine organizirao 25. tradicionalni međunarodni uskrsni šahovski turnir Zenica 2024. godine.

Učešće na istom je uzelo 115 natjecatelja iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Danske i Crne Gore, od čega 10 velemajstora šaha, 7 internacionalnih majstora, 18 fide majstora. Šahovski klub i grad Zenica su bili počašćeni na turniru i učešćem europskog šahovskog šampiona iz 2006. godine VM Kožul Zdenka, te nekolicine olimpijaca kako Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, tako i bivše Jugoslavije, što je turnir svrstalo u najveće i najbolje organizirane jednodnevne turnire u BiH i regiji.

Turnir se igrao u Hrvatskom domu „Kralj Tomislav“ u Zenici sa početkom u 10:00 sati, po švicarskom sustavu FIDE varijanta u 9 kola. Tempo igre je bio 12 minuta + 3 sekunde  po igraču do kraja partije na pad zastavice, uz primjenu pravilnika FIDE za partije sa ubrzanim tempom. Na turniru su sudili Miro Marjanović-međunarodni sudac, Tihomir Marić-državni sudac, Belmir Miskić-državni sudac, Darko Jozić-državni sudac i Dražen Paškalj- sudac. Nagradni fond turnira je iznosio 4.500,00 KM, raspoređen u 8 redovnih nagrada i 10 specijalnih nagrada.

Otvaranje turnira je započeto pozdravnim govorom direktora turnira gosp. Darka Popovića, koji je u ime organizatora pozdravio nazočne šahiste i uzvanike, te uputio čestitke za Uskrs, Ramazanski bajram, ali i za predstojeći pravoslavni Vaskrs, nakon čega je napravio kratak osvrt na povijest uskrsnih turnira i status kluba. Zahvalio se natjecateljima na odzivu na turnir i pomenuo sve prijatelje šahovskog kluba, koji su materijalno pomogli da se duga tradicija nastavi. Na kraju svog govora dao je riječ podpredsjedniku Središnje uprave Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“  gosp. Josipu Križanoviću, da se obrati nazočnima i otvori međunarodni turnir.

Gosp. Josip Križanović je također pozdravio sve natjecatelje i uputio čestitke za predstojeće blagdane. Upoznao je sve nazočne o ulozi Napretka, kao jedne od najvećih nevladinih organizacija u svijetu i sportskim kolektivima unutar istoga, te pohvalio rad šahovskog kluba  “Napredak” Zenica kroz prizmu uskrsnih turnira i ekipnih natjecanja, te obećao nastavak suradnje kada je u pitanju materijalna pomoć klubu. Na kraju svoga govora je proglasio turnir otvorenim i povukao prvi potez na turniru sa nosiocem turnira VM Denisom Kadrićem iz Crne Gore, nakon čega se pristupilo odigravanju turnira.

Na kraju turnira direktor turnira se zahvalio svim učesnicima na fair-play igri, te konstatirao da je uživao u pregrštu lijepih, zanimljivih i do kraja neizvjesnih partija. Poželio je svim natjecateljima sretan povratak svojim domovima i izrazio nadu u ponovni dolazak iduće godine.

Zatim se pristupilo podjeli specijalnih nagrada koje je uručio direktor turnira gosp. Darko Popović. Glavne nagrade turnira je uručio predsjednik Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ Zenica gosp. Vlatko Rosić, nakon čega je poželio sretan povratak svojim domovima i proglasio turnir zatvorenim.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno