Kultura

FOTO: Održan 11. program „Kulturno kreativno ljeto u Zenici“ sa knjižarom „EN“, gostovale Zijada Suljić i Murisa Šeper-Dizdarević

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas, 04.8.2021.godine, od 10 do 12 sati održan je 11., ovogodišnji,  program iz manifestacije „Kulturno kreativno ljeto u Zenici“ sa knjižarom „EN“ u Titovoj ulici broj 20.

Prema kazivanju organizatora, ovaj današnji program je završni program manifestacije Zeničko kulturno kreativno ljeto i njenih sadržaja za najmlađe pod nazivom „Na nama ostaje svijet“ bio je šlag na tortu ovogodišnjih zeničkih ljetnih kulturnih događanja ispred knjižare EN u Zenici.

Naziv programa za najmlađe bio je “Na nama ostaje svijet” u kojem su gosti bile profesorica Zijada Suljić, autorica originalnih zeničkih didaktičkih pomagala za  djecu uzrasta od dvije do devet godina i Murisa Šeper-Dizdarević, koja izrađuje unikatne lutke.

Gosti programa bila su i djeca iz obdanbišta „Dunja“ i „Richmond Park“ Zenica.

Najbolja potvrda koliko su Murisa i Zijada uspjele u onom čime se bave i po čemu su postale poznate bila je sreća i zadovoljstvo zeničkih predškolaca koji su, uistinu, uživali igrajući se s lutkama i praveći igračke, auta, cvjetove ili sunce od didatkčkog materijala koji su imali na raspolaganju.

Didaktička pomagala – igračke koje izrađuje profesorica Suljić – osim Bosne i Hercegovine, stigla su i do Njemačke. Riječ je o drvenim igračkama koje su dizajnirane tako da pomažu u razvijanju dječijih vještina i sposobnosti, omogućavajući djeci da ispolje svoju kreativnost. Za dizajn ovih igračaka bio je zadužen još jedan Zeničanin, poznati bosanskohercegovački dizajner Kenan Zekić. Drvo koje je korišteno za njihovu izradu je mekše i obrađeno je u   skladu s ekološkim i evropskim standardima. Ova didaktička pomagala poznata su i kao Kringračke (kreativne i inovativne igračke) i svakako su jedan od zeničkih brendova. Obrada drveta inače je je tradicija porodice Suljić, a kringračke su u Bosni i Hrecgovini prisutne su već dvadeset godina.

Svoje kreativne sposobnosti, a one su raznorodne,  Murisa Šeper-Dizdarević, elektrotehničarka bez zaposlenja, javnosti je predstavila u posljednje dvije godine, a Bebache je brend po kojem je poznata i izvan Bosne i Hrecegovine. Unikatne nasmijane Murisine lutke stigle su i do Srbije, Austrije, Njemačke, Kanade, Turske i Saudijske Arabije. Lutke su rađene od antialergijskog materijala i imaju silikonsko punjenje.

Murisa je kreativna, uporna, snalažljiva, maštovita i radoznala, jedna je od onih koji nikada nisu radili posao za koji su se obrazovali ali se od djetinjstva pa sve do danas bavi ručni radom. Godinama Murisa plete, hekla, veze, pravi torbe i cekere, a prije dvije godine počela je praviti igračke i kreirati brend Bebache.

-Želim da moje Bebache donesu osmijeh na dječija lica. Moj plan je da prenesem svoje znanje i ljubav prema ručnom radu na mlađu generaciju porodice, – kazala nam je Murisa.

Prilog o Murisi Dizdarević je objavio portal Zenicablog, dana 30.12.2019.godine, evo linka:

https://www.zenicablog.com/foto-domacica-koja-je-kreirala-brend-za-najmlade-murisa-dizdarevic-i- bebache/    

Inače, cijeli program manifestacija je inicijativa, zamisao  u organizaciji Midhata Kasapa, bibliotekara i animatora kulturnih programa  i Zuhre Bajramović-Halač, vlasnice knjižare „En“ u Titovoj ulici u Zenici.

Ovo su planirana druženja sa zanimljivim gostima, te ljetnom oživljavanju Titove ulice i ove popularne pješačke zone sa Carine prema RK Zeničanka.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno