Zenica

FOTO: Obuka 280 policijskih službenika iz oblasti upotrebe endoskopa i primjene operativnih procedura u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U skladu sa Planom i programom stručnog usavršavanja policijskih službenika, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) u toku mjeseca novembra realizovala obuku 280 policijskih službenika.

Naime, Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini kroz realizaciju projekta “Borba protiv ilegalne trgovine oružjem” (CIAT), pomaže agencijama za sprovođenje zakona u Bosni i Hercegovini da ojačaju tehničke i ljudske kapacitete za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u okviru Mape puta za održivu kontrolu malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu do 2024.godine.

Ovim povodom UNDP BiH je za potrebe Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, obezbijedio pet endoskopa koji omogućavaju optički pregled teško dostupne unutrašnjosti vozila i drugih prostora pogodnih za skrivanje oružja, municije i drugih nedozvoljenih predmeta i sredstava. Pored doniranih uređaja razvijene su i Standardne operativne procedure (SOP) za analizu rizika, praćenje traga oružja, prikupljanje podataka, kriminalističke istrage i upravljanje vanrednim situacijama. Također, izvršena je obuka trenera iz Uprave policije MUP-a ZDK za  primjenu navedenih procedura i upotrebu endoskopa te njihovo korištenje u praktičnim situacijama.

S tim u vezi u prethodnom periodu, na  pet lokacija na području Zeničko-dobojskog kantona, izvršen je program stručnog usavršavanja 280 policijskih službenika iz organizacionih jedinica Uprave policije MUP-a ZDK, kroz teorijski i praktični dio obuke.

Cilj ove obuke je usvajanje znanja i vještina kroz provođenje standardnih operativnih procedura za različite faze borbe protiv ilegalne trgovine oružjem u Bosni i Hercegovini, te jačanje kadrovskih i tehničkih kapaciteta Uprave policije MUP-a ZDK za identifikaciju, sprečavanje i borbu protiv trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivnim sredstvima na području Zeničko-dobojskog kantona.

Projekat CIAT finansira Vlada Savezne Republike Njemačke u okviru Mape puta za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu do 2024. godine.

   Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno