Zenica

Akcija “Drvo prijateljstva” u četvrtak u 11h

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pozivamo vas da i ove godine podržite regionalnu akciju “Drvo prijateljstva” koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan (EFB), a sprovodi se u saradnji s lokalnim partnerima u svim zemljama regiona. Zadovoljstvo nam je da saopštimo da nam se ove godine pridružila i kancelarija Fondacije Heinrich Bell u Tirani.

U trećem izdanju ove regionalne inicijative uspjeli smo udvostručiti brojke iz prethodnih godina, pa je 1. decembra zasađeno više od 800 stabala u dvanaest gradova u regionu.

Cilj ove zajedničke akcije je da kontinuirano demonstrira da preuzimanje individualne odgovornosti i upozoravanje javnosti na ozbiljnost problema zagađenosti zraka i klimatskih promjena može napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

U četvrtak, 1. decembra će biti posađeno više od 800 stabala drveća u dvanaest gradova u regionu, kao dio treće po redu akcije “Drvo prijateljstva” koju Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima. Akcija sadnje 50 novih sadnica u Zenici počinje u četvrtak, 1.12.2022, u 11:00 sati, u naselju Blatuša. Pozivamo naše aktiviste i simpatizere da nam se pridruže u ovoj plemenitoj akciji.

Eko forum Zenica

“Akcijom ‘Drvo prijateljstva’ prvenstveno želimo da podignemo svijest među građanima našeg regiona o posljedicama koje njihove individualne aktivnosti imaju po zagađenost prirode. Drago nam je što smo uspjeli da uključimo lokalne partnere i da iz godine u godinu razvijamo mrežu partnera i gradova. Gradovi našeg regiona redovno se nalaze na listi najzagađenijih u svijetu, i važno je preduzeti udružene i konkretne korake kako bi se taj trend zaustavio. Sadnja drveća predstavlja jedan od najjednostavnijih”, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju najgori kvalitet zraka u Evropi. Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije podjednako su izloženi zagađujućim materijama u zraku.

“Inicijativa ‘Drvo prijateljstva’ je prilika da pokažemo da su naše ideje i akcije koordinirane i povezane, i da zajedno možemo postići cilj koji nadilazi bilo koju zajednicu, stvarajući mrežu dobrih namjera koja na veoma konkretan način podiže svijest o značaju zaštite životne sredine i zelenih politika uopšte. Istovremeno, ova inicijativa predstavlja i nastavak i razvoj naših aktivnosti na polju ozelenjavanja i pošumljavanja u našem društvu. Regionalna povezanost pruža komponentu univerzalnog i zajedničkog truda, ne samo da region postane veći i bolji, već i da se naše međusobne veze učine dugoročnim i održivim.” navodi Miodrag Vujović, generalni sekretar organizacije KOD iz Podgorice.

“Naše prethodne akcije inspirisale su nove entuzijaste iz BiH i inostranstva da nam se pridruže, da doniraju sredstva za dodatne sadnice, kako bi naš grad bio ljepši i zeleniji. U nedavno objavljenoj bazi podataka o urbanom zelenilu u Evropi, Zenica je lider u Bosni i Hercegovini po površini pokrivenoj drvećem. Sa 38% ima više zelenila od Tuzle (35%), Sarajeva (28%), Mostara (24%) i Banja Luke (22%). Ponosni smo na tu činjenicu i želimo da naš grad zadrži tu poziciju i da još poveća broj ovih prirodnih filtera za zrak, klima uređaja, domova za ptice i najljepših ukrasa grada”, izjavio je Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica.

Ove godine nam se pridružila Fondacija Heinrich Bell iz Tirane, uz nastavak partnerstva sa organizacijama:  Eko Forum iz Zenice, Fondacija za razvoj i demokratiju iz Sarajeva,  Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Let’s Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, OZON i KOD iz Podgorice, Pro.Tok21 iz Smedereva, Asocijacija za razvoj grada iz Bora, i K Town iz Kosjerića.

Tema zagađenja zraka je od suštinskog značaja, pogotovo u zimskim mjesecima – stoga vas molimo da podijelite informacije o akciji sadnje “Drveća prijateljstva”, koja predstavlja primjer regionalne saradnje i zajedničkih napora da se podigne svijest o jednom od gorućih problema u regionu, zagađenju zraka kao direktnom uzroku mnogih bolesti, zdravstvenih problema i hiljada prijevremenih smrti.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno