Zenica

FOTO: Obilježeno 819 godina Bilinopoljske izjave – Održan program po nazivom „Stečci-Biseri srednjovjekovne Bosne“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U povodu obilježavanja 819.-te godišnjice Bilinopoljske izjave (nastala 08.04.1203.) Forum građana Zenice (FGZ) danas 08.4.2022.godine je organizovao prigodan programski sadržaj u sklopu kojeg je u parku „Kulina bana“, ispred istočne tribine stadiona Bilino polje, na svečan način otvoren prikaz izložbe „Stečci-Biseri rednjovjekovne Bosne“.

Predstavnik Foruma građana, Mirsad Mujkić, je istakako kako od 2003. godine organizuju obilježavanje ovog datuma u Historijskom parku “Kulin ban” na Bilinom polju, koji je jedinstven prostor u “srce Zenice i srcu BiH”.

Program manifestacije je bio:

-Himna Bosne i Hercegovine

-Prigodno obraćanje povodom 819.godišnjice Bilinopoljske izjave

-Prikaz izložbe „Stečci-Biseri rednjovjekovne Bosne“ – dr. Edin Bujak

-Proglašenje i dodjela nagrada za literalne i likovne radove sa konkursa „I stiže proljeće u moj grad“

-Prigodni poetski tekstovi – Sabina Kulenović, glumica BNP-a

 

Prikazana je izložba o stećcima u Bosni i Hercegovini, o kojima je govorio arheolog dr. Edin Bujak sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu:

-Ovdje se prezentiraju osnovni podaci o stećcima sa područja Zeničko-dobojskog kantona, prvenstveno kroz fotografski materijal. Riječ je o najinteresantnijim i najznačajnijim stećcima uz važne podatke o njima, kao i njihovom brojnom stanju. Stećci su bili jedan izuzetan fenomen, koji je bio sveprisutan na prostoru Bosne. Stećke su prigrlili svi slojevi društva – počevši od običnog čovjeka pa do bosanskih kraljeva. Znamo da se i bosanski kralj Tvrtko I sahranio ispod jednog stećka -, ističe Bujak.

Zaštita stećaka, dodao je, današnji je problem pa uveliko propadaju, te sve više nestaju. Zeničko-dobojski kanton, napomenuo je, posebno je indikativan, kao i sam grad Zenica, na kojem je nekada bilo 28 nekropola s oko 200 stećaka, a da ih je ostalo “upola manje”.

– Najveći problem u svemu tome jeste neznanje i naša nebriga za kulturno-historisjkim naslijeđem, jer naši učenici, naša djeca, jako malo u školi uče o tome. Ako upitate ijednog prosječnog Zeničanina gdje se u Zenici nalaze stećci, malo ko će vam znati tačan odgovor -, zaključio je dr.Bujak.

Na kraju manifestacije saopšteni su rezultati konkursa na temu „I stiže proljeće u moj grad“ u 2022.godini. Na nagradni konkurs koji je trajao mjesec dana, stigli su radovi iz 11 osnovnih škola sa 94 rada. Žiri je bio u sastavu Adnadin Jašarević, književnik, Muhamed Begić, profesor likovnog odgoja i Faruk Kadrić ispred Foruma građana, koji je i saopštio rezultate konkursa:

LITERALNI RADOVI

Prva nagrada, Lejla Čehić, OŠ „Ahmed Muratbegović“, Stranjani

Druga nagrada, Zuhra Sivac, OŠ „Alija Nemetak“, Pehare

Treća nagrada, Omar Osmančević, OŠ „Vladimir Nazor“

Pohvaljeni radovi: Belma Hodžić, OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ PS Blatuša i Adin Dajić, OŠ „Meša Selimović“;

LIKOVNI RADOVI

Prva nagrada, Nejra Ščetić, OŠ „Mak Dizdar“

Druga nagrada, Ilvana Muratović, KŠC „Sv. Pavao“, OŠ

Treća nagrada, Nudžejma Skomorac, PU „Hasan Kjafija Pruščak“

Pohvaljeni radovi: Ajla Kobilica, OŠ „Mak Dizdar“, Deniz Alijagić, OŠ „Miroslav Krleža“ i Ajla Smriko, OŠ „Ahmed Muradbegović“, Stranjani.

Pohvala se dodjeljuje i Hačimić Feridu, nastavniku likovnog odgoja u OŠ „Mak Dizdar“, za rad sa učenicima.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno