Zabava

Foto: Neša Galija na Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Vrandučkoj tvrđavi je i pored višesatne kiše ipak održan koncert Neše/Galije. Kažemo ipak, jer je oko 19,30 sati u Vranduku počela padati kiša, sijevalo je i grmilo, a pošto je koncert na otvorenom nije se moglo početi dok ne prestane kiša, sijevanje i grmljavina. Ovo čekanje oteglo se oko dva sata, pa je propao nastup predgrupe. 
Početak koncerta nisu mogli dočekati i brojni posjetioci, ali ipak, najuporniji (njih oko 300) dočekali su početak svirke Neše-Galije i gitariste Miše.

Uz prelijep ambijent Vrandučke tvrđave i hitove ove poznate i popularne grupe, koncert je trajao oko 2 sata i 15 minuta bez pauze. Jednom su ih vratili na bis i ponovo su otpjevali tri pjesme. Zidine ovog starog srednjovjekovnog, bosanskog grada, u subotu su, ponovo, odzvanjale rokom.

Osnivač i frontmen Galije legendarni Neša Galija (Nenad Milosavljević, 61) a neki od hitova su između ostalog, Dodirni me, Stare trube, Kotor, Da li si spavala, Digni ruku, Možda sam lud, Na tvojim usnama, Još uvek sanjam, Skadarska i mnogi drugi. Neša je u Vranduku izvodio i pjesme i drugih izvođača (Indexi, Bijelo dugme…)
Posjetioci su bili oduševljeni njihovim nastupom, te su većinu pjesama horski pjevali sa njima i vidi se da publika zna tekstove pjesama, što govori o besmrtnosti tih pjesama.

Sam Neša Galija priznao je da je oduševljen ovim prelijepim ambijentom kao stvorenim za rock nastupe, gostoprimstvom u Vranduku i obećao je organizatorima da će iduće godine, kada slave 40 godina rada, doći i od sebe odsvirati jedan koncert, ovdje, u vrandučkoj tvrđavi.

Za one koji nisu bili u Vrandučkoj tvrđavi da kažemo da se stari grad Vranduk sastoji od citadele – prostora za nekoliko stotina posjetilaca, velike i male kule, te ostataka zidina, koje su opasavale središte ovog srednjovjekovnog grada.

Nešto o Galiji:
Ova grupa spada među one grupe koje su preživjele sve nesretne događaje iz prošlosti i ostala je omiljena na svim prostorima bivše nam države.
Diskografski debi grupe Galija – album „Prva plovidba“ objavljen je 1979. godine. Tokom tri decenije diskografske aktivnosti (1979 – 2009) grupa Galija objavila je trinaest studijskih albuma, jedan živi album, pet kompilacija (ukupno devetnaest albuma) i dva singla – sve u saradnji sa PGP RTB, odnosno kasnije sa PGP RTS, kao jedina rok grupa na našim prostorima koja nikada nije menjala svog izdavača.

Neša Galija priprema novi, četrnaesti Galijin studijski album, dvadeseti album u ukupnoj Galijinoj diskografiji. Trideset godina diskografije i dvadeset albuma. Plovidba još uvek traje.Da kažemo da je koncert organizovao Forum Građana VRANDUK, povodom proslave svog rođendana.

Ekrem Imamović za Zenicablog
foto: Amna Sinanović i Ekrem Imamović

foto: Amna Sinanović i Ekrem ImamovićViše na

Posted by Zenicablog on 16. August 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno