Zenica

FOTO: Nekada put za hiljade radnika, danas zapušten i uništen

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Nekada put za hiljade radnika, danas zapušten i uništen- Već godinama pothodnik/prolaz kod Stacionara je zaboravljen od javnosti i nadležnih i predstavlja zapuštenu uspomenu na neko drugo vrijeme.

U periodu ekonomskog i radničkog vrhunca Željezare Zenica, ovaj pothodnik je bio veza između naselja i puta ka kapiji i direkciji Željezare Zenica. Njime su dnevno prolazile hiljade radnika odlazeći ili vraćajući se s posla. Nakon izgradnje GGM i novog kružnog toka na raskrsnici, novi pješački prelazi su radnicima omogućili brži prelazak saobraćajnice. Kako se smanjivao broj radnika, tako se i smanjivao broj onih koji prolaze pothodnikom.

Danas, pothodnik služi kao odlagalište otpada i javni toalet. Održavanje ovog prostora je odavno prestalo, a iz Gradske uprave su prije nekoliko godina prokomentarisali situaciju.

U proteklim godinama Služba za komunalne poslove i ekologiju je pored investicionog ulaganja u sanaciju podhodnika (sanacija ulaznih stepeništa, zamjena i ugradnja polupanih i oštečenih pločica, razvod struje za rasvjetu podhodnika sa ugradnjom rasvjete i zaštitnih armatura i novim razvodnim ormarom sa zaštitom) periodično vršila pranje i skupljanje smeća i pranje podhodnika.

U više navrata pronalažen je i opasni otpad u vidu medicinskih šprica i igala. Zadnjih godina i nakon čišćenja zbog smanjenog broja radnika Željezare Zenica i ArcelorMittala Zenica vrlo mali broj koristi podhodnik, a sva ugrađena oprema je devastirana i otuđena. U cilju sprečavanja pojave zaraze kao i nakupljanja glodara Služba će izdati nalog za čiščenje smeća i pranje podhodnika uz preporuku da se isti do konačnog rješenja privremeno blokira na ulazu i izlazu.

Napominjemo da zbog saobraćajnog aspekta i veličine raskrsnice konačan stav o blokiranju podhodnika za prolaz pješaka mora biti donesen u skladu sa zakonskim okvirima uz konsultacije sa Komisijom za bezbjednost saobraćaja i ostalim zaintresovanim privrednim subjektima u zoni podhodnika” odgovorili su iz Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada Zenice.

S obzirom na blizinu škole, medicinske ustanove, ali i kompanije u kojoj i dalje radi više hiljada ljudi, možda je vrijeme da se nadležni pozabave ovim prostorom. Da konačno stave tačku na jednu eru i zatvore ili udahnu novi život i obnove put kojim su hiljade radnika išli po svoj komad hljeba.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno