Zenica

FOTO: Na Spomen obilježju „Papirna“položeno cvijeće i obilježen Dan državnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju „Papirna“ u Zenici  obilježen je 25.novembar, Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Današnje svečanosti u Zenici povodom dana državnosti BiH organizuje Komisija za obilježavanje značajnih datuma, događaja i ličnosti, Udruženje antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica i Služba za Boračko – invalidsku zaštitu Grada Zenica.

Na Papirnoj, prisutnim se obratio Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica.

Cvijeće su položili  predstavnici brojnih boračkih udruženja, delegacije političkih stranaka i udruženja.

Inače, Prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine) održano 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu. Na toj sjednici donesena je odluka o obnavljanju državnosti BiH, potvrđene su njezine povijesne granice, a Bosna i Hercegovina je definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u bivšoj Jugoslaviji.

Zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a je da je Bosna i Hercegovina ovom odlukom definisana kao jedinstvena i nedjeljiva republika u kojoj će svi narodi imati ista prava. Na sjednici ZAVNOBIH-a potvrdilo je i glasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a iz cijele BiH.

Dan državnosti Bosne i Hercegovine je jedan od najvažnijih praznika u hiljadugodišnjoj Bosni i Hercegovini.

Nakon polaganja cvijeća na Papirnoj delegacije su se uputile i na „Kameni spavač“. Na spomen-obilježju „Kameni spavač“ će biti održan prigodan program na temu Dana Državnosti BiH.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno