Zenica

FOTO: Na Smetovima održan program Majski zov slobode 2018.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Na Smetovima održan program Majski zov slobode 2018. – Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma iz perioda 1992-1995.godine organizovao je na Smetovima centralnu manifestaciju obilježavanja godišnjica svih zeničkih brigada i ostalih jedinica pod geslom „MAJSKI ZOV SLOBODE“. Po tradiciji ova manifestacija se održava svake godine u zadnju subotu mjeseca maja. S obzirom da je  uobičajni termin održavanja manifestacije padao u vrijeme mjeseca Ramazana, iz poštovanja prema ovom blagdanu, dogovoreno je da se manifestacija održi u junu mjesecu.

Počelo je sa pratećim sadržajma: U 8,00 sati startovao je Smetovski pohod “Tragom oslobodilaca”, pješačenjem do Smetova.

– Učesnici pohoda, njih preko 200, bili su planinari iz nekoliko gradova, Srebrenik, Tuzla, Sarajevo, Maglaj, Visoko i gotovo sva zenička društva, među kojima ističemo PD Tajan Lisac, sekcija Mitall, te sekcija Donja Gračanica, članovi sportskih i drugih društava, ratni veterani i ostali građani. Organizator pohoda je PD “Željezara” Zenica. Najstariji učesnik pohoda bio je Zajko Šibonjić (81 god.), a najmlađi Amar Ekinović (9 god.) i Lamija Šeper (11 god.) -, kazao nam je Ramo Šeper, jedan od organizatora pohoda pješačenja.

U organizaciji JOB”Unija veterana” na igralištu kod parkirališta na Smetovima  održan je malonogometni turnir.

Na Smetovima je uslijedio centralni dio manifestacije intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, polaganjem cvijeća i vijenaca na Spomen obilježju Prve zeničke brigade, odavanje počasti šehidima i poginulim borcima Armije BiH u prisustvu preko hiljadu prisutnih i po veoma prohladnom i vjetrovitom vremenu (+ 12*C).

Nakon toga polaganje cvijeća na spomeniku žrtvama fašizma 1941-1945 i odavanje počasti palim borcima NOR-a.

U drugom dijelu manifestacije održan je kulturno-umjetnički program, a moderator i naratorka na manifestaciji bila je Sabina Kulenović, glumica u BNP-u.

Prisutnim se obratio pukovnik Mirsad Šestić, komandant 2.bataljona u 303 viteškoj brigadi i komandant u 333.brdskoj brigadi., koji je, između ostalog, istakao:

-Za odbranu domovine na ratištima širom BiH svoje živote dala su 924 borca, a preko 2.000 boraca je ranjeno. U proteklom ratu kao posljedica granatiranja na 11 lokacija u Zenici poginula su 53 civila, a više desetina ih je ranjeno. Oni su naši svjedoci i opomena, ali i pouka da sloboda nema svoju cijenu. Za postignute rezultate u odbrani i oslobađanju naše domovine 303. viteška brigada dobila je kolektivno priznanje „Zlatni ljiljan“. Pored zeničke brigade, ovo kolektivno priznanje dobila je još samo 17.krajiška brigada. Također, 69 boraca dobitnici su najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Zahvaljujući slobodnoj teritoriji, Zenica je postala spas i utočište na desetine hiljada prognanih Bošnjaka iz različitih dijelova naše domovine. Zbog blokade Sarajeva, Zenica je u dužem periodu rata bila državni, politički i vojni centar okupirane Bosne i Hercegovine -, kazao je u dijelu svog izlaganaja pukovnik Šestić.

Ovogodišnja manifestacija „Majski zov slobode“ bilježi 20.godišnjicu organizovanja.

Izveden je i bogat kulturno-umjetnički program uz orkestar „Rima bend“, vokalne soliste Nusretu Kobić, Omera Kadrića i Eminu Sinanović, dječiji folklorni ansambl BZK Preporod, te kazivanja glumice Sabine Kulenović.

Za građane je bio obezbjeđen besplatan prijevoz do Smetova, a za učesnike marša i goste, topli napitci i ručak. Scenarij i režija bila je od strane Faruka Kadrića, predsjednika Foruma građana Zenica i člana UO BZK „Preporod“ Zenica.

Tekst i foto galerija E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno