Zabava

FOTO: Na predstavljanju “Kotline” reditelj Danis Tanović najavio da će se druga sezona dijelom snimati u Zenici

Podijeli ovu vijest:

Bosanskohercegovački reditelj Danis Tanović obratio se prisutnima na svečanom prijemu i pretpremijernoj projekciji prve epizode “Kotline” otkrivši da je rediteljica Aida Begić nakon privatne tragedije preuzela režiju te joj se na tome zahvalio.

“Cijela ova priča počela je prije nekoliko godina, ne sjećam se više ni koliko ima”, započeo je Danis svoje obraćanje. Potom se zahvalio Sedinu Kahrimanu, direktoru BH Telecoma, bivšem direktoru Sarajevo Film Festivala Mirsadu Purivatri te nagovijestio da Jovan Marjanović koji ga je naslijedio ima veliki zadatak da nastavi ono što je on napočeo.

“Želim da se zahvalim ekipi serije jer sam ja u jednom trenutku napustio snimanje jer sam imao privatnu tragediju i zahvaljujem se Aidi Begić koja je tako nesebično ušla u projekat i nastavila da režira seriju kako smo započeli – što vjerujte nije lak zadatak. Hvala Aidi Begić i cijeloj ekipi”, kazao je Danis.

BH Telecom upriličio svečani prijem i premijernu projekciju prve epizode serije “Kotlina”. Kako je sarajevska magla trebala biti prikazana u seriji Danis je otkrio i kako je baš u vrijeme snimanja “nestalo”, a najavio je i drugu sezonu koja će se dijelom snimati u Zenici. Ekipa “Kotline” predvođena upravo Danisom prošetala je prvim crvenim tepihom drugog dana SFF-a, a serija koja je nastala u produkciji BH Telecom Content Laba prati istragu ubistva u Zemaljskom muzeju.

Nije naodmet pomenuti da je Danisu u rodnom listu kao grad rođenja upisana Zenica, gdje sa roditeljima živio dio djetinjstva. Samu promociju moderirao je još jedan rođeni Zeničanin “na radu” u inostranstvu, Tarik Filipović.

“Kotlina” uspijeva dočarati savremeno Sarajevo u kojem je okrutni sistem vrijednosti iz predratnog vremena u sudaru sa kapitalizmom današnjice. Glavni sponzor 28. Sarajevo Film Festivala večeras za poslovne saradnike, filmske i kulturne radnike u sarajevskoj Vijećnici upriličio prijem na kojem su prisutni mogli pogledati prvu epizodu serije “Kotlina” bh. reditelja Danisa Tanovića i Aide Begić.

Samo snimanje serije, koje je započelo u decembru prošle godine, izazvalo je veliko interesovanje, kako publike, tako i medija. “Kotlina” koja se s nestrpljenjem iščekivala, dolazi u pet nastavaka, a karakteriše je vrhunska produkcija, zanimljiva radnja i ekipa izvanrednih bh. glumaca.

Krimi priča prati usamljenog policijskog inspektora, kojeg tumači Feđa Štukan, a koji nakon što je pronađeno tijelo u sarajevskom Zemaljskom muzeju, zaranja u današnje Sarajevo kako bi pronašao nestali sefardski tekst iz 14. stoljeća. Također, pokušava dokazati sebi da grad koji je nekada volio i koji nikada nije smogao snage da napusti i dalje postoji. U seriji pored Štukana, glume i Ida Keškić, Boris Ler, Izudin Bajrović, Vedrana Božinović i drugi.

Prisutni gosti u Vijećnici, za prvu bh. dramsku seriju, odnosno prvu odgledanu epizodu, uglavnom su rekli da s nestrpljenjem čekaju septembar, kada će se “Kotlina” ekskluzivno emitovati na Moja TV. Također, izrazili su zadovoljstvo što se BiH sa svojim sadržajima i autorima pridružila regionalnoj high-end produkciji.

“Izuzetna mi je čast da vas srdačno pozdrav u ime uprave BH Telecoma i svoje ime. Zahvaljujem vam se što ste izdvojili svoje vrijeme da prisustvujete večerašnjem događaju, gdje BH Telecom obilježava saradnju sa Sarajevo Film Festivalom. Prije tri godine smo potpisali dugogodišnji ugovor. BH Telecom već ima katalog sa svojih sedam igranih serija i pet igranih filmova, čiji smo bili producenti. Filmskim autorima smo dodijelili dodatnih 18 miliona KM. BH Content Lab je najveća domaća platforma audio-vizuelnog sadržaja u BiH. Sretni smo jer svjedočimo da naši projekti pomažu domaćoj kinematografiji”, rekao je direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

Podsjećamo da publika na SFF-u može pretpremijerno pogledati prve dvije epizode “Kotline” u okviru programa Pretpremijere Serije. BH Telecom i BH Content Lab kao najveći domaći producent serija i ponosni glavni sponzor 28. SFF-a najavjuje snimanje još šest serija sa domaćim producentskim kućama i bh. rediteljima, te ulaganje od dodatnih 18 miliona kroz kontinuirani javni poziv BH Content Laba, što je ukupna investicija od 25 miliona KM.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno