Zenica

FOTO: Na Javorju održan jedanaesti „Marš stazama branilaca 92-95 Nemilskog rejona“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Javorju održan 11.tradicionalni „Marš stazama branilaca 92-95 Nemilskog rejona“

Protekle subote, na Javorju iznad Šerića, Udruženje boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992 – 1995. organizovalo je, po 11. put, tradicionalni „Marš stazama branilaca 92-95 Nemilskog rejona“.

Ovom manifestacijom nastavilo se sa očuvanjem tekovina odbrambeno oslobodilačke borbe Armije Republike BiH.

Kod spomen-obilježja šehidima i borcima poginulim u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, okupili su se brojni mještani mjesnih zajednica koje gravitiraju širem Nemilskom području, predstavnici boračkih udruženja, članovi porodica šehida, te gosti iz vojnog, političkog, društvenog i vjerskog života, kao i zvaničnici izvršne i zakonodavne vlasti. Neki od njih poslali su svoje poruke sa ovog mjesta, a priređen je i vjerski program. 

Centralna manifestacija počela je u 11:00 sati kod spomen obilježja sa velikim ljiljanom, koji će trajno sjećati na 407 šehida i poginulih boraca, koji su dali živote na širem području Šerićko-teslićkog ratišta, koje je bilo bedem odbrane od agresije na tom području Zenice.

Počelo je sa vjerskim programom: Učenje Jasina i predavanje hatma dove šehidima Nemilskog kraja i šehidima Bosne i Hercegovine. Nakon toga počelo je sa obraćanjem prisutnim.

Prenosimo neke izjave učesnika-govornika na ovoj manifestaciji, koje je prenio Zenicainfo.ba:

-Aktivno učešće boraca ovoga kraja je izuzetno značajano i veliko u odbrani BiH, jer smo sa ovog prostora imali više od 4.000 boraca, a šerićko-teslićko ratište bilo je jedino aktivno ratište na prostoru Grada Zenice, koje je graničilo sa srpskom teritorijom i na kraju rata našu teritoriju smo proširili na račun neprijatelja-, istakao je, između ostalog, Salko Lužić, predsjednik Udruženja boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992 – 1995.

-Treba poslati uvijek poruku da se sjetimo onoga što nam je bilo i da se to ne ponovi, ne smijemo zaboraviti one koji su život dali i koji su se borili za ovu zemlju, te nove generacije upoznati o svemu šta se dešavalo tokom rata, naglasio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

-Nama je bitno da čuvamo našu historiju sjećanja, da pamtimo šehide, jer ne smijemo nikada zaboraviti šta su dali za našu domovinu, a Ministarstvo za boračka pitanja ZDK ove godine ima budžet od oko 18 miliona i 200.000 KM i naš program utroška sredstava predviđen je po osnovu više programa, a između ostalog novac je planiran i za obilježavanje značajnih datuma, izgradnju spomenika i sanaciju postojećih spomenika, a u planu nam je nastavak i završetak izgradnje ovog spomenika na Javorju-, istakao je Adnan Sirovica, ministar za boračka pitanja ZDK.

Gost predavač, Nezim Halilović, Muderiss, ratni komandant četvrte muslimanske slavne brigade na Javorju je istakao važnost, prije svega, žrtve šehida koji su svojom krvlju ispisali historiju ovih krajeva i da vjeruje da nema stope na ovoj planini na kojoj nije pala kap krvi šehidska i ranjenih boraca Armije RBiH.

U daljnjem dijelu govora tematski je govorio o Kur’anskim ajetima vezanim za žrtvu šehida u borbi na Allahovom putu, ali i za one koji ostaju poslije, koji se brinu za njihove udovice, jetime, roditelje.

Za sve učesnike priređen je i vojnički ručak.

E.Imamović, Foto  N.Halilović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno