Zenica

FOTO: “Muhabeti s Razom” u Krčmi BP

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: “Muhabeti s Razom” u Krčmi BP- Sva popunjena mjesta u ljetnoj bašti ugostiteljskog objekta “KRČMA BP” na jučerašnjem “Muhabeti s Razom” prizor je koji najbolje govori o iskrenoj naklonjenosti zeničke publike prema autobiografskim štivima i nastupima sa svjedočanstvom ličnih iskustava života.
Ni narandžasto upozorenje zbog visokih temperatura zraka, koje su u pojedinim momentima djelovale nesnošljivo, nisu spriječile naše sugrađanke da se u značajnom broju odazovu na promociju najnovije knjige popularne bh influenserice Razije Čolaković, naslovljene “Svekrvin sin”. Ovaj nesvakidašnji, na prvi dojam simpatičan naslov, prema samom priznanju autorice nastao je iz njene najveće inspiracije – lika i djela njenog muža i njihovog gotovo dvije decenije zajedničkog života ili bolje rečeno borbe u braku za međusobnim priznavanjem i prihvatanjem onakvih kakvi jesu.
Većinu svojih pobjeda u “ratu” iz obostranog rasta i sazrijevanja s mužem ostvarila je zahvaljujući mudrosti, za koju smatra da je Božiji dar ženskom umu pa bismo tako ovo njeno treće po redu ukoričeno pisanje mogli okarakterisati kao knjigu njenih recepata kako u današnjim vremenima sačuvati bračnu zajednicu i porodicu, koja je prema njenom mišljenju postala isuviše ugrožena društvena institucija, istovremeno oslobađajući se od primitivnih svjetonazora o ulogama bračnih partnera i predodžbama “savršene” žene na putu ispunjenja ličnih ambicija i emotivnih satisfakcija u obrazovanju, kreativnom izražavanju, radu i stvaranju novih materijalnih vrijednosti. Ukratko, kako bi to Razo rekla: “Da, mogu ostati u braku, ali mogu biti i ono što želim!”
Spoznavajući da blagodati društva ponajviše ovise o mentalnom i fizičkom zdravlju žene, Čolakovićeva je u svojem nastupu iznijela i kritiku prema pripadnicama ljepšeg pola, za koje smatra da nedovoljno rade na sebi i upoznavanju sebe. Tvrdeći kako je brak umijeće, u kojem je žena zapravo vaga za sve, uputila je i poruku da brak vrijedi sačuvati, ako je muškarac dobar čovjek. A na pitanje moderatora Aldina Smajlovića o tome kako doživljava negativne kritike na svoje javne istupe, odgovorila je da je njeno pravo biti slobodna žena, sve dok time ne ugrožava prava drugoga, zaključujući u svojem prepoznatljivom šaljivom stilu: “Kome paše – paše, a kome ne paše – neka se slika.”
Vlasnici “KRČMA BP”, ugostiteljski dvojac Ivan i Andrija Petrović pokupili su veliki aplauz na Razinu zahvalnost za bratsko gostoprimstvo u našem gradu, ne krijući zadovoljstvo što Zenica nije podlegla određenim negodovanjima povodom ove promocije, dokazujući tako da smo i dalje sredina koja njeguje identitet slobodoumnog promišljanja i otvorenosti urbane kulture. “Raza je kod nas uvijek dobrodošla i njenu promociju bismo održali čak i kad bi je u nekoj nemogućoj misiji pokušali zabraniti,” kazali su nam Petrovići, oduševljeni pozitivnim odzivom svojih sugrađana i na ovaj događaj u njihovoj organizaciji.
Iako “teško optužen”, sudeći prema redu za kupovinu knjige po završetku promocije, “Svekrvin sin” se na kraju veoma dobro “prodao” pa Raziju nestrpljivo čekamo s njenim novim svjedočenjem životu u stilu inat bosanske žene, u kojem joj želimo da je posluže srce i pero, vjerujući da će njena rahmetli majka biti zadovoljna.
KRČMA BP


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno