fbpx
Info

FOTO: “Moja parola obavezna kontrola” – prijedlog učenika III-3 razreda Prve gimnazije u Zenici

FOTO: “Moja parola obavezna kontrola” – prijedlog je učenika III-3 razreda Prve gimnazije u Zenici – Učenici III-3 razreda škole Prve gimnazije u Zenici su za projekat „Građanin“ dali prijedlog „Moja parola obavezna kontrola“. Njihov prijedlog podrazumijeva uvođenje zakonske regulative o redovnom pregledanju dojki u svrhu ranog otkrića karcinoma dojke, te podizanja svijesti o veličini problema kojeg oni nastoje riješiti.

Plan akcije „Moja parola obavezna kontrola“ je da učenici III-3 razreda prikupe što više podataka od stručnih lica zaduženih za liječenje, ali i otkrivanje karcinoma dojke, te da te informacije i dokaze prilože ministarstvu zdravstva ZDK, sa ciljem da se zakonski uvede obavezan besplatan pregled dojki za žene od 18-69 godina.

Cilj ove akcije je da učenici kroz informisanje građana putem medija i informativnih materijala, dođu u mogućnost da uvedu novi zakon, koji bi za ZDK značio mnogo, jer statistički gledano, svaka deseta žena u ZDK boluje od karcinoma dojke. Također, cilj je i da kroz proces uvođenja zakona, podstaknu žene i djevojke u dobi od 18 do 69 godina da urade kontrolni pregled i na taj način doprinesu svom zdravlju, ali i zdravlju zajednice.

Neka i vaša parola bude obavezna kontrola!