Ostali sportovi

FOTO: Mladi Zeničanin Dino Marković pobjednik drugog Memorijalnog šahovskog turnira “dr. Mehmedić Ibrahim i Šunjić Vincenc”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Šahovski klub “Čelik” Zenica, ove nedjelje 20. novembra 2022. godine, bio je organizator 2. Memorijalnog šahovskog turnira “dr. Mehmedić Ibrahim i Šunjić Vincenc”.

Turnir se igrao u znak sjećanja na prijatelje i šahiste, dr. Ibrahima Mehmedića  i Vincenca Šunjića.

Uvodni govor sa biografijama dr.Ibrahima Mehmedića i Vincenca Šunjića, održao je IM Goran Trkulja, predsjednik šahovskog kluba „Čelik“ Zenica, istakavši da „njihovim odlaskom, šahovska Zenica i Bosna i Hercegovina su izgubili istaknute šahovske radnike i ljude koji su svojim radom i djelima ostavili dubok pečat u srcima svih koji su ih poznavali“.

Turnir je otvorila, nakon kraćeg obraćanja, Amra Mehmedić, kćerka dr. Ibrahima Mehmedića, bivša vrlo uspješna košarkašica KŽK Čelik, ŽKK Spars i drugih klubova iz Bugarske, Slovačke, Rumunije, Švedske, Francuske…bh.reprezentativka, a sada pomoćnica gradonačelnika Zenice za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem.

Nakon devet odigranih kola najbolji je bio mladi Zeničanin Dino Marković sa 7,5 poena. Drugi je bio Sreten Jevtić sa 7,0, a treći Edin Krkalić, takođe sa 7,0, ali sa nešto slabijim dodatnim kriterijima.

Redovnim nagradama još su nagrađeni: Halid Bajramović (6,5 poena), Faris Čunjalo (6,5), FM Enver Muratović (6,0), Halim Hutinović (6,0) i Marko L.Simić (6,0).

Ovih osam šahista osvojilo je i novčane nagrade iz nagradnog fonda od 850,00 KM.

Još je nagrađen i najbolji kadet, 2004.godište i mlađi, Orhan Bečić iz Zenice, koji je osvojio 4,5 poena, te najuspješnija žena, Elma Kos iz Zenice, sa 4,0 poena.

Na turniru su učestvovala 52 šahiste među kojima su bila po jedan Internacionaln majstor  (IM) i FIDE majstor (FM).

Igralo se devet kola po Švicarskom sistemu (kompjutersko parovanje). Turnir će se rejtingovati za Rapid rejting listu FIDE. Tempo igre bio je 11 minuta po igraču.

Glavni sudija bio je IA Sejfudin Miskić, a pomoćni sudija i operater NA Belmir Miskić.

Inače pobjednik 1.Memorijala bio je Leon Bojo iz Kiseljaka.

E.Imamović

Foto E.Imamović/B.Miskić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno