Zenica

FOTO: Mještani Mošćanice učestvovali u akciji čišćenja “Tatarskog greblja”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Mještani Mošćanice učestvovali u akciji čišćenja “Tatarskog greblja” – Mošćanica je po mnogo čemu interesantna. Od 15. do 18. stoljeća je imala više kuća i stanovnika od Zenice. U Mošćanici ima priličan broj grobalja, koja svjedoče o naseljenosti područja u prošlosti. Interesantno je, da je Mošćanica naziv za područje, a ne naselje. Više o Mošćanici je pisano ranije, pa koga interesira, neka pretraži.

Smatra se, da je od svih lokalnih grebalja u Mošćanici, najstarije Tatarevo (Tatarsko) greblje. Nema pisanih izvora o greblju, ali ima lijepih narodnih priča.

Ovo greblje je vjerovatno nastalo u ranom periodu islamizacije stanovništva ovoga kraja i potom se u njega ukopavalo možda slijedećih 200 – 300 godina.

Zašto se zove Tatarevo greblje, neka ostane zadaća za istraživače.

Da bih smo očuvali našu historiju odlučili smo da, damo maksimum od nas, i drago nam je sto su naši mještani zainteresovani.

U akciji su učestvovali mještani Mošćanice, gdje su adaptirali novu ogradu oko 200 metara jer je stara ograda dotrajala, nišani koji su se vremenom iskrivili ili su pali na tlo vraćeni su u prvobitno stanje, uskoro će biti farbanje i zaštita nove ograde.

Ovo je samo jedna od naših akcija koje su planirane za našu MZ Mošćanica, u skorije vrijeme radit ćemo pošumljavanje na području MZ Mošćanica, i još mnogobrojne akcije.

Hvala Vam na pomoći, nadamo se da ćemo biti aktivni i u sljedećim akcijama.

MZ MOŠĆANICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno