Zenica

FOTO: Mjesečna tribina u župi Sv. Josipa u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U utorak, 1.  marta 2022., u dvorani Caritasovog doma u župi Sv. Josipa u Zenici, održana je mjesečna tribina na temu: „Opraštanje, instrumentalizacija prošlosti i viktimizacija“, koju je održala profesorica moralne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu dr. Zorica Maros.

Na početku sve nazočne pozdravila je moderatorica tribine s. Gabrijela Hrgić: „Ponovno smo zajedno i vjerujem otvorena srca čuti, razumjeti, učiti i na kraju živjeti ono o čemu slušamo i razgovaramo. Usuđujem se reći da je prva tribina bila svojevrsni uvod u ovu drugu tribinu s temom: Opraštanje, instrumentalizacija prošlosti i viktimizacija. A i da ova najavljena tema odgovara vremenu i trenutku koji živimo. Profesorice, Maros dobro nam došli. Vidimo vas često na malim ekranima pa smo sretni da ste večeras uživo s nama.“

Na samom početku prof. Maros izrazila je zahvalnost za poziv i radost da baš na ovaj dan kad država Bosna i Hercegovina slavi Dan neovisnosti može govoriti o ovoj temi koja je od krucijalne važnosti za društvo, te u uvodnom dijelu predavanja kazala: „Oprost je jedan od temeljnih postulata kršćanske vjere. Čin ljubavi prema neprijatelju, a onda znak raspoznavanja kršćanina“. Također se zapitala: „No, nije li ovaj zahtjev prevelik teret za ljudsku narav? Nije li s tim zahtjevom Bog precijenio čovjeka i podcijenio moć ljudske patnje i mržnje? Osim toga, što se oprašta, tko oprašta, komu? Protivi li se oprost pravdi, traži li oprost zaborav, može li se oprostiti u ime žrtava?“

Kako je profesorica Maros naglasila, nužan širi kontekst odgovora na ovakva pitanja je fenomen kolektivnog pamćenja i njemu pripadajući fenomeni viktimizacije i transgenercijskog prijenosa pamćenja. Jedan od uzroka rata u devedesetim bio je upravo zlouporaba kolektivnog pamćenja i s njime povezani fenomeni „ispravljanja prošlosti“, viktimizacije i transgeneracijskog prijenosa pamćenja. Kako se u našem društvu ideologija rata samo premjestila na društveno-političku scenu i kako se naše društvo i danas nalazi pod jakim utjecajem spomenutih fenomena, govor o mogućnosti oprosta prof. Maros smatra nužnim za izgradnju zdravog, pravednog sekularnog društva. Društva čija temeljna odrednica neće biti nepremostiva i duboka podjela na žrtve i počinitelje.

„Oprost je unutarnje ozdravljenje žrtve. Moć žrtve, moć njezine slobode da se izdigne iznad podnesena zla. Oprostom je stoga i ozdravljenje žrtve i mogućnost pobjede samog zla, mogućnost prekida kruga „ispravljanja prošlosti“ novim zločinima. Budući da je oprost moć žrtve, njezin dar, on ne smije i ne može biti uvjetovan ni sa čime: ni s pravdom, ni kaznom zločinca, ni zaboravom. Oprost je način činjenja pravde tamo gdje je ona nemoćna. Oprost ne traži zaborav, jer ono što je zaboravljeno ne treba biti oprošteno. I na koncu, ako se može mrziti u ime žrtava i u njihovo ime „ispravljati prošlost“, zašto se onda ne može u njihovo ime oprostiti?“

„Iz kršćanske pozicije oprost se odnosi ne samo na žrtvu i počinitelja, nego na samu stvarnost zla. Oprost prekida oponašajuću moć zla. On uništava samo zlo. Oprost znači ne dopustiti zlu da te uvede u svoju logiku djelovanja. Oprost nije osmišljavanje strategije nego otkrivanje dara Božjeg oprosta u nama. U tomu leži i smisao „ljubavi“ prema neprijatelju. Ljubav kojom se bude ljubilo ozdraviti će nas same. Ljubav ne znači imati neke „osjećaje“ prema njemu, trčati mu u zagrljaj, nego znači pobjeđivati u sebi želju za osvetom, ne htjeti mu zlo, ne gajiti mržnju prema njemu“, istaknula je prof. Maros završivši svoje izlaganje.

Potom su neki od nazočnih postavljali svoja pitanja prof. Maros, davši i svoj osvrt na dragocjeno izlaganje i temu s naglaskom na pojedinca i naše društvo.

Autor: (kta/d.t.)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno