Biznis Zenica

FOTO: Ministar Sinanović i Biju Nair- 32 učenika Srednje mješovite škole “Mladost” i Industrijske škole na praksi u ArcelorMittal

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Ministar Sinanović i Biju Nair- 32 učenika Srednje mješovite škole “Mladost” i Industrijske škole na praksi u Arcelor Mittal – U prostorijama kompanije ArcelorMittal Zenica održan je sastanak Ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport, Mensura Sinanovića sa menadžmentom Kompanije i učenicima Mještovite srednje industrijske škole Zenica i JU Srednje mješovite škole „Mladost“ Zenica, koji od drugog polugodišta 2017./2018. školske godine obavljaju stručnu praksu u ovoj kompaniji.

Direktor ArcelorMittal Zenica Biju Nair je istakao kako su i prošle godine imali uspješnu saradnju sa lokalnim školama i kako se nadaju da će u budućnosti ova saradnja biti nastavljena.

“Ovaj projekat osigurava učenicima škole vrhunsku praksu u ArcelorMittal Zenica. Ove godine smo na praksi imali samo učenike trećih razreda, a nadamo se da ćemo u budućnosti u ovaj projekat uključiti i učenike prvih i drugih razreda. Većina ovih učenika koji su prošli ovu praksu će biti zaposleni kao pripravnici u ovoj firmi. Njihova prednost je što imaju znanje iz škole, ali i praksu iz firme” rekao je direktor Nair.

Ministar Sinanović se zahvalio kompaniji ArcelorMittal na saradnji i podršci mnogim projektima u lokalnoj zajednici.

“Zahvaljujem se kompaniji na tome što je nastavila tradiciju bivše Željezare. Ovo što radimo u saradnji Ministarstva, Pedagoškog zavoda i direktora stručnih škola je jako važno, jer unapređujemo vještine i znanje našim učenicima. Naše stručne škole ne mogu bez privrednika i ovo je odličan primjer kako jedna kompanija može osigurati korist i učenicima da povećaju svoje znanje, i sebi da steknu mlad i kvalifikovan kadar. Moramo pomoći učenicima i moramo proizvoditi kvalitetne stručnjake. Mi kao Ministarstvo ćemo se prilagoditi i shvatili smo da moramo biti dosta brži i fleksibilniji, ići u korak s vremenom. Polako idemo ka dualnom sistemu u stručnim školama i nadamo se da ćemo jednog dana doći do toga.”

Prisutnima se obratio i direktor škole

Ministar Sinanovic zahvaljuje se sto nastavljaju tradiciju zeljezare. Ovo sve sto radimo u saradnji Ministarstva, pesagoskog zavoda, direktora strucnih skola cilj je da unaprijedimo vjestine i znanje nasim ucenicima. Nase skole strucnr ne mogu bez privrednika i ovo je odlican primjer. Cilj povecati casova prakticne nastave. Moramo pomoci ucenicima. Problem kvalitetna radne snage.

Radujemo ako mozemo proizvesti strucnjake.

Mi kao ministarstvo cemo se prilagoditi shvatili sko da moramo biti brzi i fleksibiljiji. idemo ka dualnom sistemu u strucnim skolama.

Direktor JU Mješovita srednja industrijska škola Fadil Hodžić je istakao da je ovaj projekat pokrenut poslije 26 godina. Također je rekao da je ova škola osnovana prije tačno 70 godina i upravo je osnovana da bi školovala kadrove koji bi radili u ovom kombinatu. Hodžić se nada da će u budućnosti još veći broj učenika pohađati praktičnu nastavu u ArcelorMittal, ali i u drugim firmama.

“Također se želim zahvaliti kompaniji ArcelorMittal jer pored ovog projekta pomaže i na druge načine lokalnu zajednicu i našu školu. ArcelorMittal je sponzor naše zajedničke mature, gdje izdvaja veliku donaciju.

Učenici koji su pohađali praksu se zahvaljuju Ministarstvu, Upravi škole i kompaniji ArcelorMittal na ukazanoj šansi i praktičnoj nastavi i nadaju se da će u budućnosti biti još više ovakvih primjera.

Trenutno, 32 učenika ovih škola obavlja stručnu praksu u kompaniji ArcelorMittal Zenica u skladu sa ugovorima koje je kompanije potpisala sa JU Mještovitom srednjom industrijskom školom Zenica i JU Srednjom mješovitom školom „Mladost“ Zenica. Od iduće godine se očekuje još veći broj polaznika.

H.Džonlić

zenicablog.com



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno