Zenica

FOTO: Metalci i rudari iz Prijedora i Srbije posjetili kolege u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas u posjeti Sindikatu ArcelorMittal d.o.o. Zenica boravi delegacija Sindikata Rudnika željezne rude ArcelorMittal Prijedor na čelu sa predsjednikom Dariom Antonićem, te delegacija sindikata iz Rudarskog kombinata Bor i Majdanpek iz Srbije na čelu sa predsjednikom Goranom Antićem. U sastavu delegacije iz Prijedora bio je i Saša Kukolj, predsjednik Konfederacije metalaca i rudara Republike Srpske. Pored predsjednika Zuhdije Kapetanovića  i članova odbora Sindikata ArcelorMittal Zenica, goste je dočekao i Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona.

Ovom posjetom je nastavljena višegodišnja uspješna  saradnja sindikata metalaca i rudara iz ovog regiona, uz razmjenu iskustava i pozitivne prakse, posebno u segmentu zaštite i poboljšanja prava radnika i kolektivnih pregovora.

Gosti iz Prijedora i iz Srbije su imali priliku obići pogone zeničkog ArcelorMittala, posebno Aglomeraciju i Valjaonice, gdje su mogli vidjeti kako se željezna ruda iz Prijedora prerađuje i pretvara u finalni čelični proizvod.

Također, upriličen je i obilazak muzeja zeničke industrije čelika  koja je ove godine navršila  130 godina postojanja, nakon čega je održan sastanak sa generalnim direktorom ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehtom uz kraću prezentaciju rada i poslovanja ove firme.

Radni dio posjete završen je zajedničkim okruglim stolom, gdje su predstavnici sva tri sindikata iznijeli svoja iskustva u sindikalnom radu i djelovanju, posebno u segmentu zaštite na radu, zaštite radno-pravnog i materijalnog položaja radnika, te kolektivnih pregovora. Loše radno zakonodavstvo i utvrđena niska cijena rada na entitetskom nivou su jedan od ključnih, zajedničkih problema.
Posebno je ukazano  na aktuelni rast svih  troškova života koji smanjuje kupovnu moć radnika i realne plate, i pogađa sve radnike u regionu. Istaknuto je da nosioci vlasti čine malo ili nimalo da se ovaj problem riješi ili barem ublaži. Tu se prije svega misli na  nedonošenje izmjena zakona kojim bi se ukinuo PDV na osnovne životne namirnice kao i akcize na gorivo, barem privremeno dok ovaj inflatorni udar traje punim intenzitetom. Skrenuta je  pažnja svim institucijama vlasti, svim političkim i drugim faktorima, da bez metalskog, rudarskog  i općenito realnog sektora koji stvara novu vrijednost i puni sve budžetske i vanbudžetske fondove, ovo društvo nema nikakvu perspektivu. Navedenim faktorima upućen je zahtjev da prioritet u njihovom radu bude stvaranje što boljih uslova života i rada najvećem bogatstvu koje država ima, a to su njeni radnici.

Sindikalci su posebno naglasili da u saradnji među običnim ljudima i radnicima ne postoje nikakve barijere ni razlike, da su ključni problemi zajednički, i da je jedina radnička briga kako preživjeti od plate do plate i kako svojoj porodici osigurati egzistenciju.

Na kraju, učesnici okruglog stola su usvojili i nekoliko zaključaka u pogedu budućeg rada, saradnje i djelovanja, od kojih je posebno važan  zaključak da će sindikati ArcelorMittala iz Zenice i Prijedora zajednički pozvati na razgovore uprave obje firme u cilju pronalaska rješenja za poboljšanje materijalnog položaja radnika, radi ublažavanja posljedica galopirajuće inflacije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno