Zenica

FOTO: Lotos – obilježen Dan mentalnog zdravlja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: Lotos – obilježen Dan mentalnog zdravlja – Danas u sali privredne komore ZDK, organizacija LOTOS je obilježila DAN MENTALNOG ZDRAVLJA koji se obilježava svake godine 10. oktobra. Stručno predavanje je održala primarius dr.spec.mr.sci. AIŠA SMAILBEGOVIĆ-HADZIHALILOVIĆ na temu “prevencije suicida” koja je ovogodišnja tema prema WHO.
Prim.dr.spec.mr.sci Hadžihalilović-Smailbegović je naglasila:

„Samoubistva kod djece nisu rijetki slučajevi ali zbog činjenice da ih je teško prihvatiti nazivaju se nesretnim  slučajem. Svrstana su u nekoliko grupa – najavni suicid kada poput slučaja iz prakse u Zenici petogodšnji dječak najavljuje da će se zapaliti i to na kraju i uradi, zatim samoubistvo potaknuto pričama najstarijih članova porodice o tome da je na onom svijetu ljepše i, tzv.apel suicidi, u slučajevima kada školska djeca posegnu za tabletama ili otrovnim hemikalijama“,
Prvo dijete treba da je željeno, što je sve manje slučajeva u praksi. Dijete treba da se osjeća voljeno u svom porodičnom okruženju, jer se do njegove treće godine života gradi njegov identitet. Roditelji treba da ostvaruju kontakt s djecom, grljenjem, ljubljenjem i da mu stalno ponavljaju „volim te“.”
Drugi dio programa su uzele učešće naše clanice gosp. Slavica Spremo i Sabira Robović sa izvedbama monodrama književnika Skendera Kulenovića i Duška Radovića. Na kraju programa smo “slavili zivot” i zajedno sa našom Safijom Vučenović zapjevali. Moderatorica programa je bila gosp. Mirjana Puđa.
Tim LOTOS-a više od 20 godina djeluje i radi na prevenciji i zaštiti mentalnog zdravlja djece i odraslih lica, te promoviše mentalno zdravlje u zajednici.
LOTOS tim

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno