Rekreacija

FOTO: Ljetni raspust bez mobitela

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Mnoga djeca imaju različite načine kako I gdje da provedu svoj školski ljetni raspust.Neki idu sa roditeljima na more, jezera sa drugovima na kampovanje,.. dok drugi vole da ostanu u svojim kućama sa vršnjacima da se druže, da igraju igrica, jednostavno da uživaju u slobodnom vremenu.

Evo jedne priče kako djeca naših iseljenika iz Švedske več treću godinu zaredom provode svoj ljetni raspust sa svojom nanom u našem gradu Zenici.

Rodili se u Švedskoj u gradu Malmo, a ljetni raspust provoditi u Zenici to je već za dječake Vildana učenika završenog petog razreda i Emina koji je završio drugi razred Osnovne škole je nezamislivo.

Nedostatak slobodnih dana roditelji ove dvojice dječaka ustupe na čuvanje nani Nermini. Kako Nermina posvećuje slobodno vrijeme svojim unucima dokaz je koliko se unučad vole je to što jedan dio godišnjeg odmora zajedno provedu na moru a ostatak vremena djecu izvede na boravak u prirodi. Tako da ostatak vremena obiđu lokalne planine Zenice.

Pošto je nana Nermina članica PD Tajan-Lisac Zenica večinu dana zajedno provedu na planinarskom domu Lisac. Tako su u i ovogodišnji raspust boravili na Liscu, gdje su dječaci boraveći u prirodi imali edukaciju od starijih planinara upoznavanje sa ljekovitim biljem, jestivih gljiva i šumskih plodova. Tako su imali priliku da sakupljaju ljekovito bilje od Zove, Čubre, Lipe, Kunice, da upoznaju endemski Bosanski Ljiljan koji se ne bere. Imali su priliku sa poznavaocima gljiva da uberu jestivi Vrganj i mlješnicu, da u prirodi uberu šumsku jagodu koju su prilikom branja uživali u ukusu kojeg ona daje. Boraveći na domu rado su pili čaj od biljaka koje su sami brali a kako kažu do sada nisu imali priliku da konzumiraju gljivu iz prirode.

Boraveći na Liscu zavoljeli su prirodu koju ova planina pruža, planinare koji ih rado obasipaju sa poklonima i uvođenju u planinarstvo, kako šetnjom u prirodi, vožnjom malim traktorom, i samim radom oko planinarskog doma, gdje im nije bilo teško da prisustvuju radovima prikupljanja drva za planinarski dom i čišćenje pokošene trave oko doma. Tako da su već stekli i neke radne navike što je za djecu potrebno da se edukuju. Kako je ovde njima zanimljiv boravak u Zenici djeca uopšte ne koriste mobitele, jer kako kažu da im je ovaj način provođenja ljetnog raspusta više zanimljiviji nego gledajući da se druže sa modernom tehnologijom i igricama na mobitelu.

Da ih nana Nermina usmjerava u planinarstvo dokaz je druženje sa članovima društva koji ih rado izvode po obroncima planine Lisac i pričaju planinarske događaje koje su doživjeli. Kako kažu da im se Bosna sviđa a posebno Zenica i planina Lisac. Vrijedno je reči da su dječaci nagovorili svoje roditelje koji žive u Švedskoj da daju svoj dio đeparca za prikupljanje donatorskih sredstava za utopljavanje doma na Liscu. Dječaci su imali želju da se učlane u planinarstvo. Tako im je nana Nermina ispunila želju i od prošle godine postali su članovi PD“Tajan-Lisac“ Zenica.

Obećali su da će redovno dolaziti i provoditi svoje ljetne raspuste sa nanom Nerminom u Bosni i da će saćuvati Bosanski jezik koji im je pored Švedskog on maternji. Kako kažu da ne mogu zaboraviti boravak na Liscu, gdje su se upoznali sa mnogim planinarma, sa prirodnim ljepotama ove planine, sa boravkom u planinarskom domu Lisac gdje su jeli domaću prirodnu hranu, a i prošlogodišnji ljetni kišni pljusak i grmljavinu sa ledom koju su doživjeli prilikom boravka na Liscu. Jer i to je dio prirode koja se doživljava na planini.

Ovim dječacima želimo da su sretni u životu i da nam svake godine dolaze i obilaze naše prirodne ljepote naše jedine BiH i da uživaju na našem planinarskom domu Lisac.

Kapo Bernadin PD Tajan-Lisac Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno