Rekreacija

FOTO: Lisac- planina ljiljana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Naše udruženje protekle je nedjelje realizovalo jednu od svojih najpopularnijih tematskih planinarskih tura, u kojoj, na gredi Lisca i Šerićkoj planini, tražimo endemsku vrstu i simbol naše zemlje – lilium bosniacum, bosanski ljiljan.

Četrdeset sedam učesnika slijedilo je veoma rijetko eksploatisanu planinarsku stazu koja počinje u selu Šerići, te preko Male Ravni izbija na Javorje. Na lokalitetu smo obišli spomenik pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, braniocima Zenice i nemilskog kraja, a potom smo se uputili po gredi preko Mravulja, Šarampova, Poljane, Delčića do Matića Ravni i izvora Korita. Iako je bilo najavljena vruća nedjelja, imali smo, hvala Bogu, veliku olakšavajuću okolnost u umjerenoj oblačnosti, koja nas je štitila od vrućine skoro cijelo vrijeme trajanja ture. Sa Korita smo se spustili do Jastrepca preko Dobre vode i Prleše, čime smo napravili krug od 19,5 km.

Najmlađi učesnici bili su sedmogodišnji drugari Nahla i Bakir, naši biseri ove ture.

Ovo područje grada Zenice obiluje istaknutim i raznovrsnim biodiverzitetom, od bjelogoričnih i crnogoričnih šuma, pa do pašnjaka i livada na 1300 metara nadmorske visine.

Na ljiljane smo zakasnili nekoliko dana, jer su stabljike tu, ali latice su, nažalost, spale.

U toku ture smo upoznali učesnike sa geografijom terena, historijskim činjenicama, poput Hase Huseinovića Bega i njegovom liku i djelu, posjeti Josipa Broza Tita Šerićima, rimskih puteva koji su spajali doline Lašve i Bosne sa dolinom Usore, a posjetili smo i mezar Alije Suljakovića zvanog Šeherac na lokalitetu Poljana i ispričali zanimljivu priču o njemu.

Učesnici su imali priliku da, u toku ture, beru i šumske plodove i čajeve poput jagodica, kantariona, nane, majčine dušice i gljiva.

Turi su se odazvali i posve novi planinari i planinarke, kojima je ovo bila prva planinarska tura, što nam je izuzetno velika čast i pokazatelj povjerenja u nas i podrške našoj viziji planinarenja.

U anketi, koju je popunilo 29 učesnika, dobili smo zanimljive podatke. Naime, tri četvrtine njih je po prvi put u ovom rejonu. Tura smo odlično opisali u najavi, jer je 80% njih dalo peticu za taj segment. Najljepši lokalitet je, ubjedljivo, dionica gredom Javorje – Korita. Vodič je odlično vodio turu sa visokim ocjenama za odnos prema grupi, tehnikom vođenja i datim informacijama. Prijevoz je dobio visoku ocjenu, a pola anketiranih imalo je visoka očekivanja, koja su visoko i ispunjena, a, što je zanimljivo, 14% je imalo niska očekivanja, ali su dobili izuzetno velike povratne informacije. 96,4% učesnika dalo je ocjenu 5 za ukupnu ocjenu izleta.

Neki od komentara su:

– “U svakom smislu tura je bila odlicna”
– “Prvi put isla, a nadam se ne posljednji put sa istom ekipom aBd. A za vodica mogu reci da je ziva enciklopedija, aferim! L. p.”
– “Jedina kritika je da je bilo malo sira”
– “Nije bilo ljiljana”

Turu je vodio naš planinarski vodič Afan Abazović, a fotografije je napravio Amir Abazović.

Zahvaljujemo se na odazivu na turu učesnicama i učesnicima, među kojima su bili električari, vozači, pravnici, medicinski ranici, penzioneri, fakultetski profesori i druge struke i zanimanja, što pokazuje da je planinarenje za svakog, uz malo volje, kondicije i dobrih gojzerica.

Živi, zdravi i uzbrdo brzi bili!

#HodajPravomStazom
#Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno