Ljudi

FOTO: Lana Zakić, velika sportska nada u dva sporta – karateu i šahu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Lana Zakić, velika sportska nada u dva sporta – karateu i šahu  – „Briljira na tatamiju i za šahovskom tablom“ je naslov u predstavljanje sportskih nada u publikaciji ZE-DO SPORT, izdatom povodom izbora sportiste/sportistkinje ZDK za 2018.godinu.

Prilog se odnosi za mladu, svestranu Zeničanku Lanu Zakić, koja se našla na listi od 14 nagrađenih mladih nada ZDK za 2018.godinu, kao članica Karate kluba „Čelik“ iz Zenice.

U kratkom prilogu iz navedene publikacije su objavili:

„Svestrana Zeničanka Lana Zakić, koja ima samo 12 godina, slovi za veliku sportsku nadu u dva sporta – karateu i šahu. Lana je priznanje zaslužila u karateu, u kojem je trenira njen otac Marijo Zakić, te u kojem je i državna pionirska reprezentativka u borbama do 36 kg. Do sada je bila četiri puta prvakinja Federacije BiH, te dva puta na državnom nivou, a prošle je godine bila treća u borbama na Prvenstvu BiH za djecu u Jajcu, kao i na Prvenstvu u Sarajevu, na kojem je osvojila i bronzu u katama. Bila je i peta u borbama na Balkanskom prvenstvu u Beogradu. Lana je i peterostruki prvak Zeničko-dobojskog kantona u šahu, bila je  i prvakinja FBiH, te treća na državnom nivou u svom uzrastu, te dva puta i seniorska viceprvakinja FBiH. Pobjedila je na 13.kadetskom i juniorskom prvenstvu Šahovskog saveza ZDK i 20.Međunarodnom otvorenom turniru „Zenica 2018“, druga je bila na 24.kadetskom i juniorskom prvenstvu FBiH u Kulen Vakufu, te treća na 19.Šahovskom prvenstvu kadeta i juniora u Neumu. Odlična je učenica u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ u Zenici, – objavljeno je u gore navedenoj publikaciji.

O Laninim počecima sportske karijere nešto više kazao nam je njen otac i trener Marijo Zakić:

-Kako se ja bavim karateom, trener sam u Karate klubu Čelik, bilo je logično da krene mojim stopama. Već sa četiri godine odveo sam je na trening, svidjelo joj se i počela je trenirati i bilježiti značajne rezultate. Osvojila je razne medalje, a pretprošle godine izabrana je za najperspektivniju sportistkinju zbog rezultata u karateu. Pošto je odlična učenica i trenira karate, nije je spriječilo da pronađe još jednu sportsku zanimaciju.

Osim karatea ja igram i šah, a kako su kod mene dolazili juniorski prvaci ona je to gledala i gledajući naučila kretanje figura i igru šah. Aktivno igra šah od šeste godine, a mnogi velemajstori su mi rekli da je Lana izuzetno talentovana. Dugo trenira u Šahovskom klubu Čelik kod trenera Gorana Trkulje, Internacionalnog majstora šaha, – kazao nam je Marijo.

Ova mlada dama, kaže da se za ove uspjehe odrekla mnogih stvari kao što su crtani filmovi, igranje sa vršnjacima itd, jer teško je biti odličan učenik i uspješan u dva sporta, a opet se ne žali.

Lana kaže da nema veće radosti i uživanja, nego penjati se na pobjedničko postolje i učiniti svoje roditelje ponosnim.

U karateu joj je uzor njen tata Marijo, a u šahu ima dva uzora, svog trenera Gorana Trkulju i svog druga Farisa Čunjala, takođe,  uspješnog mladog šahistu.

O Lani smo objavili i prilog 23.12.2016.godine u rubrici „Mlade nade Zenice“ na portalu Zenicablog.

Link: https://www.zenicablog.com/mlade-nade-zenice-lana-zakic/

Sportska redakcija Zenicabloga želi Lani mnogo zdravlja i sportskih uspjeha u karijerama.

Tekst i foto

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno