Zenica

FOTO: KUD “Gradina-Gradišće” iz Gradišća obilježilo 45 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: KUD “Gradina-Gradišće” iz Gradišća obilježilo 45 godina – Ovih dana, prvo društvo osnovano u prigradskim područjima , KUD  “Gradina-Gradišće” iz Gradišća, obilježava veliki jubilej – 45 godina rada i postojanja Društva.

U okviru ovog jubileja održana su dva cjelovečernja koncerta na kome je  izveden bogat kulturno-umjetnički program koji je oslikao rad u proteklih 45 godina, predstavljena su dva kompleta nošnji sašivena u radionici društva, prikazan film o Gradini, te dodijeljen veliki broj zahvalnica prijateljima Društva. Na veliko zadovoljstvo, povodom jubileja okupili su se i veterani društva, te nastupili s koreografijom Turske igre. Među gostima su bilie druge ličnosti iz kulturnog, političkog i društvenog života Zenice.

Inače, Kulturno-umjetničko društvo „Gradina“ broji oko 70 članova podijeljenih u nekoliko sekcija kao što su folklorna, dramska, recitatorska, muzičko-vokalna, a u Gradini su posebno ponosni na svoju muzejsku sekciju koja je i najstarija te je počela sa radom 1965. godine. U Zavičajnoj muzejskoj zbirci koja broji nekoliko hiljada eksponata čuvaju se vrijedni i rijetki artefakti i predmeti stari više hiljada godina koji oslikavaju bogatu prošlost.

Tokom rata društvo je kratko prestalo sa radom da bi opet poslije rata reaktiviralo svoj rad, krenulo iz početka i nabavilo potrebnu opremu.

Prije pet godina( 2014) je obilježilo 40 godina postojanja i rada te je tom prilikom izdalo knjigu- monografiju o radu KUD-a u proteklih 40 godina. Kroz saradnju i učešće u projektima drugih organizacija su stekli reputaciju pouzdanog partnera u saradnji i na taj način došli so vrijedne imovine za Društvo.

Danas posjeduju radionicu za izradu narodnih nošnji, bogato opremljen mini kabinet informatike, zabavne rekvizite i igralište, te vrijednu radio opremu.
Pored gostovanja na smotrama i manifestacijama, svake godine organizuju smotru folklora na kojoj su se predstavila mnoga društva, a ove godine i društvo iz inostranstva.

KUD Gradina nastavlja s radom njegujući kulturu i tradiciju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno