Zenica

FOTO: KŠC „Sv. Pavao“ proslavio 25. rođendan

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

KŠC „Sv. Pavao“ proslavio 25. rođendan – Svetom misom i svečanom akademijom u amfiteatru škole na blagdan Obraćenja Svetoga Pavla, 25. siječnja, Katolički školski centar u Zenici koji je pod zaštitom ovoga sveca proslavio je Dan škole, ali i 25. obljetnicu djelovanja.

Najprije je u obližnjoj crkvi Sv. Ilije euharistijsko slavlje predslavio vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić, u zajedništvu s pomoćnim vrhbosanskim biskupom u miru mons. Perom Sudarom te 20-ak svećenika, među kojima su bili ravnatelji ostalih KŠC-ova u BiH, bivši ravnatelji KŠC-a Sv. Pavao u Zenici, ali i svećenici različitih službi u nadbiskupiji i Gradu čelika. Sve njih i okupljeni puk koji je ispunio crkvu na početku je pozdravio župnik fra Marko Kepić, koji je uz čestitku za 25. rođendan poručio kako Crkva i škola više od 100 godina, računajući nekadašnji Kloster u Zenici zajedno vrše misiju za narod.

Biti poučljivi poput Sv. Pavla

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je najprije prokomentirao misna čitanja te istaknuo kako je Apostol naroda u susretu s Isusom doživio početak svoje vjere koju je poslije razvijao te tako postao i sam učitelj i najveći misionar. „Puno toga je naučio, ali puno toga je trpio. Bog kada nekoga vodi u životu pošalje mu i suradnika i učitelja. Pavlu je poslao Ananiju, a za ovaj KŠC Ananija je bio biskup Sudar“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup te poručio svima, posebno djelatnicima u školi: „Pomozite mladima da progledaju kao zreli ljudi koji će doprinijeti ozdravljenju našega društva.“

Srebreni jubilej – zalog za budućnost

Nakon sv. mise u amfiteatru Katoličkog školskog centra Sv. Pavao upriličena je svečana akademija koja je okupila veliki broj uzvanika iz javnoga, političkog, kulturnoga života grada i kantona, ali i bivše učenike i prijatelje Centra.

Najprije je školski zbor pod vodstvom prof. Davorina Bošnjakovića izveo dvije himne: Sustava katoličkih škola za Europu i Centra nakon čega je okupljene pozdravio ravnatelj KŠC-a Sv. Pavaovlč. Vlatko Rosić. Osim riječi pozdrava istaknuo je kako je obilježavanje 25. obljetnice postojanja Centra započelo dan prije predstavljanjem monografije Vivat, floreat, crescat schola nostra te je poručio: „Dvadeset i pet godina nije puno, ali je srebrni jubilej i potrebno je i hvale vrijedno obilježiti ovako nešto. Napose kada smo svjesni činjenice da u našoj domovini Bosni i Hercegovini dosta toga nema dugi vijek trajanja, počevši od same države pa do mnoštva institucija, koje kroz našu povijest nisu trajale duže od 100 godina. Stoga je 25 godina postojanja nečega u ovim nepostojanim vremenima itekako veliki pothvat.“ Isto tako je istaknuo važnost djelatnog zauzimanja svih na daljnjem rastu Centra. „Stoga dragi učenici, djelatnici, roditelji i svi koji imamo obveze prema ovoj školi i svi mi kojima je ova škola na srcu, učinimo sve da ove škole opstanu i da u budućnosti slavimo što više okruglih obljetnica“, kazao je ravnatelj Rosić uz zahvalu svima koji su omogućili osnutak i razvoj KŠC-a Sv. Pavao.

Priznanja djelatnicima

Uslijedio je glazbeni spektakl u kojemu su osim članova školskog zbora također nastupili: članovi limene glazbe Lašva iz Nove Bile, profesorice iz Muzičke škole u Zenici: Majda IbrahimagićMelisa Šunjić i Amila Muharemobić, bivše učenice Centra, a sada profesorice Katarina Kikić Ivana Mandić, kao i glazbenik Ivan Jelić te ansambl koji izvodi srednjovjekovnu glazbu Fugato iz Zenice. Posebno je upečatljiv bio nastup na violini tri učenice osnovne škole: Andree MandićEne Tabak Anje Udovčić kao i maloga zbora pod vodstvom profesorice razredne nastave Dragane Paškalj.

Kardinal Puljić je iskoristio svečani čin te je podijelio prigodna priznanja za devet djelatnika koji su uposleni u KŠC Sv. Pavao u Zenici od prvoga dana Centra: Sanji BorasGordani BabićIngi VasićDraganu GavranuMiroslavu Šetki, Dragani Paškalj, Davorinu Bošnjakoviću, Sandi Ljubić te Branki Anić.

Ujedno je još jednom čestitao ovu značajnu obljetnicu pohvalivši sve one koji su imali udjela u životu Centra za ustrajnost. „Nemojmo se umoriti činiti dobro ovoj zemlji koja je naša jer ponosno možete gledati na budućnost“, zaključio je kardinal.

Nakon akademije druženje je nastavljeno u atriju škole gdje su se na jednom mjestu ponovno susreli bivši i sadašnji djelatnici, neki od protagonista osnutka Centra, bivši i sadašnji učenici zajedno sa svojim roditeljima i uzvanicima. Sve ih je zabavljao Tamburaški sastav Zlatne žice.

Kroz svojih 25 godina KŠC Sv. Pavao iznjedrio je vrsne znanstvenike, umjetnike, sportaše, duhovna zvanja, prosvjetne djelatnike od kojih neki danas rade u školi koju su i sami pohađali. U protekla četvrt stoljeća Centar je postao prepoznatljiva odgojno-obrazovna institucija ne samo u Zenici, nego i mnogo šire, a o tome svjedoči podatak da je u aktualnoj školskoj godinu u osnovnu školu upisano 507 đaka, a u gimnaziju 155. Te brojke na važnosti dobivaju ako se u obzir uzme sveprisutni egzodus pučanstva iz Bosne i Hercegovine. Stoga ostaje nada da će taj Centar, zajedno s drugim koji djeluju u Sustavu katoličkih škola za Europu nastaviti: živjeti, cvjetati i rasti.

KT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno