Naše

FOTO KRITIKA: Ruglo i komunalna bomba prekoputa pijace na Kanalu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenicablog je i ranije upozoravao na neadekvatno odlaganje otpada na “veleprodajnoj” tržnici poljoprivrednih proizvoda u naselju Kanal. Povod za današnju foto kritiku je vidljiv na samo jednoj fotografiji, te čitaocima početak sedmice nismo htjeli kvariti sa užasavajućom foto-galerijom, kakvu je bilo moguće napraviti na javnoj deponiji pored koje žive i/ili prolaze hiljade Zeničana.

Svega nekoliko metara od prvih stanova, te par desetaka metara od same pijace i obližnjih pogona zeničke Mljekare ZIM, nalazi se prava pravcata deponija, koja osim što je ruglo, u posljednje vrijeme predstavlja i biološku, zdravstvenu opasnost, ali i problem za saobraćaj. Obzirom da, s vremena na vrijeme, radnici ALBA-e vrše prikupljanje i odvoz otpada sa te lokacije, obratili smo se ovoj kompaniji, koja je zadužena za komunalnu čistoću u Gradu.

– Na lokalitetu koji navodite i koji je predstavljen fotografijom koju ste nam poslali, ugovor o odvoženju otpada ima samo jedna trgovinska radnja. S tim u vezi, te obzirom na propisane kapacitete i praksu, postavljena su dva metalna kontejnera, kapaciteta 1,1 kubik, koji se prazne svakog drugog dana. taj kapacitet je više nego dovoljan za zakonom i propisima određeno odlaganje otpada na toj poziciji.

Nekoliko pravnih subjekata, koji se nalaze na toj lokaciji, odbili su potpisivanje ugovora sa ALBA-om i taj problem je još uvijek aktivan. Evidentno je odlaganje otpada iz radnji, ali i domaćinstava mimo predviđenih kontejnera i svakih nekoliko dana, što iziskuje dodatne troškove, naša specijalizirana vozila dolaze, prikupljaju i odvoze nagomilani otpad razbacan oko kontejnera i na obližnjoj livadi, rečeno nam je u pisanom odgovoru.

Iz ove kompanije nam je rečeno da oni nemaju mogućnost kažnjavanja, te da je to posao nadležne inspekcije, koja treba kazniti prekršioce, a da su u ALBA-i spremni da postave “ostrvo” sa posebno predviđenim prostorom za kontejnere.

– Za takav postupak postoji zakonska procedura i ko i kako daje odgovarajuće dozvole. Mi smo spremni učestvovati u dijelu koji se tiče nas, kažu nam u ALBA-i.

Ruglo, sramota, izvor potencijalne zaraze i ružna slika ovog Grada zasmetati će kad-tad “gradskim ocima” uz nadu da će listi svojih aktivnosti i poteza pridodati što prije rješenje ove kritične komunalne tačke grada.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno