Zenica

FOTO: KPS “Baton Zenica” – održana još jedna tribina u organizaciji Batona

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: KPS “Baton Zenica” – održana još jedna tribina u organizaciji Batona – KPS “BATON” Zenica uspješno je bio organizator još jedne u nizu tribina koje sve više privlače pažnju ljubitelja kuluture, historije, tradicije, religije i drugih oblasti.
Večerašnja tribina je na neki način obilježila 105 godina od imenovanja prvog vojnog muftije i 20 godina od osnivanja vojnog muftijstva u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.
Tim povodom gosti tribine su bili Hadis ef. Pašalić vojni muftija i Nesib ef. Hadžić glavni imam Oružanih snaga BiH.
Dr. Amir Ismić predsjednik KPS “BATON” u samom uvodu predstavio je biografski dvojicu imama i tako pružio priliku da po prvi put u javnosti na ovakav način obilježimo ova dva jubileja.
Veliki broj zeničana imao je priliku u gradskom muzeju slušati vojnog muftiju ef. Pašalića koji se osvrnuo na sam historijat vojnog muftijstva kao i instituciju reisu-l-uleme  koja u BiH datira 137 godina.
Kako je ef. Pašalić i rekao da je IZ u BiH jedna jako dobro organizovana institucija i da ona ima snagu da već drugu eru okuplja Bošnjake širom Balkana ali i cijelog svijeta. Tako je i u agresiji na BiH organizovala vjerski život vojnika i omogućila da vjernici ostvare svoja elementarna prava. Isto se to nastavilo i poslije agresije stim što je vojno muftijstvo izraslo u jednu ozbiljnu i kod vojnih partnera širom svijeta priznatu i cijenjenu vjersko obrazovnu instituciju pri Oružanim snagama.
Vojni muftija ef. Pašalić podsjetio je na prvog reisu – l- ulemu Mustafu ef. Hilmi Omerovića koji je 1881. godine izdao fetvu da muslimani mogu služiti austrougarsku vojsku, a za prvog vojnog imama dekretom je imenovao hadži Mehmeda ef. Kokića iz Zenice.
Devet je imama bilo pri austrougarskoj vojsci dok je vojno muftijstvo uspostavljeno 07.09.1913. godine, a prvi vojni muftija, prijedorčanin hfz. Abdulah ef. Kurbegović postavljen je 01.11.1914. godine i na tom mjestu ostaje sve do kraja 1918. godine.
Međutim, prva vojna džamija pri austrougarskoj vojsci otvorena je u kasarni u Beču 1897. godine za vojnike 1. i 4. regimente.
Od nekih prava muftija je izdvojio da su muslimani vojnici zakletvu polagali pred vojnim muftijom i sa rukom na Kur’anu. Imali su obroke bez svinjetine, mogućnost da  obavljaju sve namaze i džumu, mogućnost da se mogu kupati po vjerskoj potrebi i da su se gasulili i ukopavali po islamskim običajima, kao i da im je komanda austrougarske  vojske dozvolila da za vojnu kapu odaberu crveni fes sa vojnim obilježjima.
Početkom II svjetskog rata ukida se institucija vojnog imama da bi tek 1992. ponovno zaživjela u Armiji RBiH.
Veliki je broj imama stao u odbranu domovine i dao živote za domovinu.
1999. godine potpisan je ugovor između IZ i tada Vojske FBiH, a za vojnog muftiju imenovan je Ismail ef. Smajlović koji je na toj funkciji bio punih 14 godina.
Reisu-l-ulema emeritius Mustafa ef. Cerić postavio  je ciljeve vojnog muftijstva, a to je da IZ o muslimanima u vojsci i njihovim vjerskim pravima i potrebama kroz vojno muftijstvo institucijalno vodi brigu kako bi time vojnici muslimani u ovoj strukturi sačuvali svoj identitet i BH vojsku u potpunosti osjećali svojom.
Glavni imam Oružanih snaga BiH Nesib ef. Hadžić istako je par bitnih detalja što se tiće vojnog muftijstva pri OS BiH kao i samu ulogu koju ovo muftijstvo igra u OS.
Muftijstvo je u posljednjih 20 godina izraslo u jednu respektabilnu obrazovnu snagu i svojim djelovanjem daje primjer drugim vojskama širom svijeta kako se ovaj modul može primijeniti i u drugim vojskama, a sve u cilju poboljšanja uvijeta muslimana vojnika koji služe vojsku u nemuslimanskim zemljama.
Ef. Hadžić napomenuo je da je dr. Mensur Šadinlija historićar naveo podatak da je IZ institucionalno ušla u Armiju RBiH 08.04.1992. godine kada je MIZ Sarajevo javno proglasilo da oni muslimani koji budu poginuli u redovima Armije RBiH boreći se za slobodu da će biti proglašeni šehidima.
Tadašnji jugoslovenski reisu-l-ulema Jakub ef. Selimo(v)ski na prvoj dženazi ubijenim policijskim rezervistima 10.04.1992. godine rekao je:
“Nismo saprali vašu šehidsku krv sa vaših rana niti smo vas ogasulili. Vaša krv miriše bolje od miska, a meleki su vam sluge u džennetu. U odijelima u kojima ste poginuli idete ako Bog da u džennet.”
Oko 70% imama se prikljućilo u redove Armije RBiH.
06.09.1992. godine iz I zeničke brigade upućen je dopis rijasetu IZ BiH da imaju potrebu za vojnim imamom te je povodom tog dopisa došlo do prvog savjetovanja o formacijskoj reorganizaciji i promjenama u pravcu jačanja borbenog morala.
Tako da je 19.10.1992. godine donesena prva uredba sa zakonskom vrijednošću koja propisuje na koji način će biti organizirana vjersko imamska služba u vojsci.
U toku agresije na BiH učešće je uzelo oko 420 imama dok ih je 97 preselilo kao šehidi.
Na kraju tribine riječ je uzeo i muftija zenički doc. dr. hfz Mevludin ef. Dizdarević koji se zahvalio na ukazanoj časti da se kratko obrati i poselami goste i učesnike tribine te pozvao da se fatihom sjete imama Fikreta ef. Terzića iz Zenice koji je kao šehid preselio 1993. godine.
I na samom kraju kratkim obraćanjem tribinu je riječima zahvale imamima iskazao ratni pomoćnik komandanta III Korpusa za moral prof. dr. Faik Uzunović.
Priredio Bilal I.
IMLTV PRESS


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno