Zenica

FOTO: Konjanici iz Zenice krenuli prema Pruscu – Dani Ajvatovice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Konjanici iz Zenice krenuli prema Pruscu – Dani Ajvatovice – Oko trideset konjanika na ukrašenim konjima krenulo je danas ulicama Zenice ka Ajvatovici, najvećem dovištu muslimana u Evropi.

Kod starog grada Prusca, u blizini Donjeg Vakufa, na platou Ajvatovice će u nedjelju, prvog jula biti održana centralna svečanost “Dani Ajvatovice”, koja će okupiti veliki broj vjernika iz cijele BiH i svijeta.

Konjanici iz Zenice krenuli su ulicama Armije Bosne i Hercegovine, Štrosmajerovom te Glavnom gradskom magistralom ka Karauli, odakle će nastaviti svoj put prema Pruscu kod Donjeg Vakufa.

Halim ef. Čolaković, imam u džematu Topčić polje, već deset godina predvodi konjanike iz Zenice, a naglasio je značaj Ajvatovice kao mjesta gdje su se muslimani okupljali kako bi slušali predavanja i učili dove.

“Ovo je deseta godina da idem s konjanicima na ovu veliku kulturno-vjersku manifestaciju. Krećemo svake godine u petak poslije džume-namaza kako bismo stigli u Karaulu na konak, zatim u Prusac i u nedjelju ujutro stigli na dovište. Imamo oko 30 konjanika, iz različitih džemata iz Zenice. Mnogi smatraju Ajvatovicu svetištem, a mi muslimani imamo samo tri sveta mjesta. Ova manifestacija je više vezana za našu tradiciju muslimana, Bošnjaka, gdje smo se mi muslimani okupljali i slušali razne dersove, učili dove i u vremenima kada to čak nije bilo ni dozvoljeno”, rekao je Čolaković.

Konjanici su izazvali mnogo pažnje građana Zenice, koji su iskoristili priliku i da ih fotografišu.

Konjanici su, prema informaciji iz Medžlisa Islamske zajednice Zenica, ove godine krenuli iz džemata Gornja Zenica nakon džuma-namaza.

Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi. Prema predanjima, Ajvaz-dedo,islamski učenjak i derviš, je nakon što se nastanio u Pruscu u 15. stoljeću, nakon dugotrajne suše 40 dana i noći učio dovu za vodu, na stjenovitom predjelu iznad kasabe. Prema predanjima, 40. noći se stijena na dovištu razdvojila te je iz nje potekla voda.

Anadolija

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno