Naše

FOTO: Kako je nastala pobjednička fotografija Affana Kaknje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Kako je nastala pobjednička fotografija Affana Kaknje – Trinaestogodišnji Affan Kaknjo iz Zenice, tačno prije godinu dana istrčao je svoju prvu utrku u Zenici, uspio je potom popeti mnoge vrhove naših bosansko-hercegovačkih planina, a zatim je počeo “penjati” i stijene. Osim toga Affan je ovih dana po prvi put nagrađen i za svoju fotografiju, prisustvovao je jednoj velikoj ceremoniji u organizaciji ambasade Italije. Sa fotografijom „Underestimated power“ osvojio je prvo mjesto na FOTO-konkursau “Moja BiH” u kategoriji 2 (13-18 godina), koju je organizovala Ambasada Republike Italije u BiH.

Kako je nastala njegova fotografija ispričao je zajedno sa Dijanom Muminović, mentoricom koja je sa njim bila na lokacija kada je nastala fotografija: “Bio sam na vodopadima Kravice kada sam ugledao čovjeka u čamcu, I ako pažljivo posmatramo fotografiju, uočavamo čovjeka koji posvećuje pažnju sadržaju na svom mobitelu. Korištenjem pametnih telefona, zanemarujemo ono što se nalazi oko nas, ali moram dodati da nisam odmah primjetio mobitel u ruci.”

-Affan je dotrčao do mene i ushićeno rekao: “Mogu li dobiti tvoj aparat…?” Nestao je i nakon par minuta se vratio. Ispraznio je bateriju. Instinktivno je reagovao, jer je u trenutku prepoznao fotografiju. Pošto se ja bavim dokumentarnom fotografijom 15 godina, te iza sebe imam mnogo iskustva gledajući njegove fotografije sa Kravica, prepoznala sam taj trenutak u kojem je Affan prikazao trenutak povezanosti između  čovjeka i prirode, odnosno trenutak istine i djelić nečijeg života, a ujedno i njegovog sopstvenog života. Pokazao je da posjeduje u sebi veliki telenat., rekla nam je Dijana.

Dijana je istakla koliko je sretna zbog Affanove nagrade, jer joj je cilj da on, kao i svi zainteresovani za fotografiju, sebe kreativno izraze i pokažu nama svijet kako ga oni vide.

“Ovim konkursom “Moja BiH” uspio je izraziti svoju viziju, a također i našu domovinu. Upravo zbog toga sam i sama pokrenula Školu fotografije u Zenici koja je sada dostupna svim zainteresovanim građanima, i kroz koju sam i upoznala Affana kada je došao na svoj prvi čas sa mobitelom u ruci. Affan je kreativno biće, sposobno i veoma inteligentno. Imam osjećaj da se može snaći u svakoj oblasti, dodala je.

Affan je član mnogobrojnih udruženja i kroz različite aktivnosti se redovno izražava i “raste”, te promoviše zdrav život i svoju domovinu. Neka od tih društava su Vedro, Scorpio, Creativeshooting Team, a Affan također pohađa i Muzičku školu gdje svira klarinet. Affanovi početnički fotografski koraci sa planinarskim društvom i mentoricom danas su nagrađeni.

“Čekala sam samo trenutak kada će ova fotografija osvojiti neku nagradu, navodi Dijana, osnivačica Škole fotografije Zenica.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno